I marts i år blev en medarbejder på det socialpsykiatriske bosted Lindegården i Roskilde dræbt af en psykotisk beboer. Siden da er søgningen til Region Hovedstadens specialiserede botilbud, der har ekstra bemanding og særligt uddannede medarbejdere, vokset markant, lyder det fra regionens Sociale Virksomhed.
- Vi har fået et stigende antal henvendelser fra kommunerne, som har et behov for at få nogen anbragt på de her tilbud, vi driver. Vi har ikke tallene for det, for det har vi ikke gjort op tidligere. Det begynder vi at gøre fremadrettet, så vi har en mulighed for at følge det, siger direktør for Den Sociale Virksomhed, Søren Torpegaard Bech til DR P4 København.
Men der er ikke plads til alle de borgere, kommunerne vil have placeret. Aktuelt står 12 borgere på venteliste til de specialiserede tilbud, fremgår det af en redegørelse fra Region Hovedstaden.
En af de kommuner der har borgere på venteliste til de specialiserede tilbud er Københavns Kommune, der aktuelt mangler plads til 5 borgere. Det er borgere med komplekse problemer så som psykiske diagnoser og stofmisbrug, der potentielt kan være til fare for andre mennesker. De bor fortsat på almindelige socialpsykiatriske bosteder som Lindegården.
Det er ikke hensigtsmæssigt for medarbejderne og de andre beboere, erkender Socialborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S) til DR P4 København.
- Jeg synes ikke overhovedet, at den situation vi har på psykiatriområdet er tilfredsstillende. Det har jeg råbt op om de sidste mange måneder.
Det er de 29 kommuner i Region Hovedstaden, der i fællesskab fastlægger, hvor mange pladser der skal være på regionens specialiserede botilbud.