Foto: Nils Jepsen, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/

Lægeflugt fra Psykiatrihospital: Halvdelen af overlægerne har forladt afdeling

Ledelse

04/06/2018 09:41

Nick Allentoft

Flere patienter og færre hænder er skyld i et utåleligt arbejdsmiljø, lyder det fra en af overlægerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Overlægerne flygter fra en psykiatrisk afdeling i Risskov. I løbet af sommeren rejser tre overlæger fra Afdeling Q, og dermed mangler afdelingen ni overlæger. En lægeflugt, der startede i september sidste år.

En af dem, der har valgt at forlade stedet, er Elisabeth Tehrani, der har sagt op efter 27 år som psykiater. Det skyldes, hvad hun kalder et dårligt arbejdsmiljø.

- Det påvirker mig psykisk at være i det her dårlige arbejdsmiljø med så mange kolleger, der synes, de er ved at blive kørt over af arbejdspresset, forklarer hun til DR P4 Østjylland.

De ansatte på Psykiatrisk Hospital i Risskov har gennem en længere periode har oplevet problemer med bemandingen.

Allerede tilbage i december 2016 skrev tillidsrepræsentanterne for både læger, sygeplejersker, psykologer og sosu-medarbejdere på Psykaitrisk Hospital i Risskov et nødråb i et brev til den daværende regionsrådsformand Bent Hansen (S), om at det stod skidt til med bemandingen.

Det har været rigtig hårdt at være på hospitalet, fortæller Elisabeth Tehrani. Særligt i takt med, at flere har forladt stedet, mens opgaverne også er blevet flere.

- Det har øget presset på mig, for vi har ikke fået færre patienter, tværtimod har vi faktisk fået flere opgaver siden 1. februar, hvor en masse akutte patienter, som før kunne gå i modtagelsen nu skal ses her i ambulatoriet. Så vi er simpelthen færre til flere opgaver, siger hun.

Det har været for hårdt til, at hun har villet fortsætte.

- Jeg har normalt et lyst sind, og jeg har længe holdt ud og tænkt, at denne her udvikling skulle vendes. Men nu har jeg også opgivet, for det har været så slemt med opsigelser lige de sidste tre måneder, siger hun.

Afdeling Q er den største afdeling på det psykiatriske hospital i Risskov med plads til 85 indlagte patienter. Den tager sig af stort set alle ikke-psykotiske patienter.
Overlægeflugten bringer afdelingen i en kritisk situation, erkender ledelsen.

Oversygeplejerske Susanne Bissenbacher arbejder på, at manglen på læger ikke rammer patienterne.

- Men vi må også sige, at det er jo svært at få enderne til at nå sammen, siger hun til DR P4 Østjylland.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Psykiatriledelsen forventer, at manglen på overlæger kan vare det næste års tid, så man forsøger at hente midlertidig hjælp.

- Det, vi er i gang med nu, er, at vi får hjælp fra andre overlæger andre steder i psykiatrien, og det vil så hjælpe noget på problemet, lyder det.

På længere sigt skal der dog gøres noget ved arbejdspresset på afdelingen, erkender hun.

- Det er både noget med at øge mængden af læger, der kan hjælpe, men det er også noget med at sætte opgaverne ned, siger oversygeplejersken.

Formanden for regionsrådets psykiatri- og socialudvalg i Region Midtjylland Jacob Isøe Klærke (SF) siger, han vil forsøge at få lægeflugten til at stoppe.

- Det er jo ikke sådan, at vi sidder og ser passivt til. Vi prøver sammen med ledelsen så godt som muligt at gøre sådan, at manglen på speciallæger både på afdeling Q og andre steder ikke går ud over patienterne, siger han til DR P4 Østjylland.

Han medgiver, at situationen er alvorlig.

- Det er jo næsten halvdelen af de overlæger, afdelingen er normeret til. Så vi må se på, om vi kan lægge nogle af opgaverne fra speciallægerne over til de yngre læger eller til sygeplejersker, om vi kan aflaste det administrative arbejde for lægerne, og vi skal have andre afdelinger ind og bede dem om hjælp til at støtte afdeling Q nu, hvor de er pressede, siger han.

Elisabeth Tehrani vil nu se sig om efter et nyt job, og hun vedkender, at hun ved at rejse selv er med til at forværre situationen for sine tilbageværende kolleger.

- Jeg har også virkelig dårlig samvittighed over for min ledelse og mine kolleger, men det er blevet så utåleligt at være her, så den pris kan jeg ikke betale, for det går ud over min livskvalitet, siger hun.

Læs historien på DR.dk

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.