Det kommer næppe bag på ret mange, at jobcentrenes primære opgave handler om at hjælpe ledige i arbejde. Men i Odense rejser Malernes Fagforening nu tvivl om, hvorvidt kommunens jobcenter har forstået den opgave.
Det sker på baggrund af tre sager, hvor arbejdsløse malere af selv har fundet helt almindeligt arbejde – og efterfølgende har oplevet, at jobcentret har kontaktet den nye arbejdsgiver for at gøre opmærksom på, at den pågældende maler faktisk kunne ansættes i et job med løntilskud.
Anne-Mette Markussen, formand i Malernes Fagforenings afdeling i Fyn-JyllandSyd, kan til nød måske forstå, at enkelt sag behandles på denne måde. Men tre sager – måske flere – tegner et uheldigt mønster.
- Det virker som om, jobcentret forsøger at fastholde vores medlemmer i ledighed i stedet for at få dem i arbejde. Og det kan jo slet, slet ikke være meningen. Faktisk er det ret uhyrligt. Når man er ansat i job med løntilskud, står man jo stadig registreret som ledig og skal gå til møder og søge arbejde og optjener ikke timer til en eventuel periode på dagpenge, siger Anne-Mette Markussen til Avisen.dk.
Den første af de tre sager stammer fra september forrige år og drejer sig om en kvindelig maler, der efter en periode som arbejdsløs selv fandt arbejde. Men det blev – angiveligt på initiativ af jobcentret – ændret til ansættelse med løntilskud. Den sag har Malernes Fagforening klaget over, og den ligger nu til behandling i Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
De to seneste tilfælde er dugfriske.
Læs mere om socialkrisen
Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.
Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet.
De seneste to tilfælde af den mærkelig praksis i Odense stammer fra i år. Det ene handler om en mandlig maler, som ville udnytte sin ledighed til at skifte branche. Det blev aftalt, at han skulle i virksomhedspraktik hos en vognmand fra 2.-29. maj i år, men allerede 11. maj havde han overbevist arbejdsgiveren om sine talenter og blev tilbudt fast ansættelse. Også her blev arbejdsgiveren kontaktet af jobcentrets virksomhedskonsulent – og nu er den pågældende ansat med løntilskud frem til 12. august.
Den andet tilfælde handler om en ung kvinde, som efter fire måneders ledighed havde held til selv at finde arbejde. Også her henvendte jobcentret sig til hendes nye arbejdsgiver, men her holdt man fast i aftalen om ordinær ansættelse.
Formanden for Malernes Fagforening Anne-Mette Markussen har nu bedt Odense Jobcenter forklare de tre forhold – og samtidig også bedt om en reaktion på en næsten identisk sag, hvor en mandlig maler blev tilbudt ansættelse med løntilskud i det firma, der netop havde fyret ham. Også her skete det på initiativ fra jobcentret, men den pågældende maler ville ikke ansættes som billig arbejdskraft og fandt selv ordinær beskæftigelse hos en anden mester.
LO Fyn er blevet orienteret om sagen og har på den baggrund bedt medlemsforbundenes a-kasser undersøge, om de har oplevet tilsvarende eksempler.
- Umiddelbart er det jo helt grotesk. Medmindre der er tale om en fejl, skal jobcentret straks ændre sin praksis, siger Helle Nielsen, der er formand for LO Fyn.
Direktør i Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning kalder sagen for mærkelig:
- Umiddelbart lyder det jo mærkeligt. Og som det beskrives forstår jeg godt, de involverede er forundrede over det, de har oplevet, siger René Junker, der er direktør i Odense Kommunes Beskæftigelses- og Socialforvaltning, til anklagerne fra Malernes Fagforening.
René Junker blev allerede konfronteret med sagen forrige uge, da Anne-Mette Markussen, formand for Malernes Fagforening, henvendte sig til ham telefonisk og på mail. Det kom der ikke meget ud af. Men efter at Avisen.dk har talt med ham, og han endnu en gang har talt med Anne-Mette Markussen har han lovet, at han nu vil undersøge omstændighederne.
Hele historien hos Avisen.dk