Mistænkt for svindel til 111 mio. kr: Brugte konto i Danske Bank

Ledelse

09/10/2018 23:51

Nick Allentoft

Fortrolige dokumenter afslører, at 64-årig svindelmistænkt overførte millionbeløb fra til konto Danske Bank, skriver Ekstra Bladet

Mindst 111 millioner kroner er i følge politiets sigtelse systematisk gennem 16 år blevet overført til private konti tilhørende en 64-årig ansat i Socialstyrelsen under Børne- og Socialministeriet.

Nu afslører fortrolige dokumenter fra Børne- og Socialministeriet, som Ekstra Bladet er i besiddelse af, at den 64-årig kvinde brugte Danske Bank til at overføre pengene. I dokumenterne fremgår det:

Bliv redaktør for dit eget indhold

DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.

Du kan læse endnu mere om hvordan vi virker her.

'I forbindelse med en intern kontrol blev styrelsen således opmærksom på, at der var udbetalt større beløb til en konto, som efter Danske Banks oplysninger tilhører en privatperson. Socialstyrelsen rekvirerede på den baggrund bankbilag og logfiler med henblik på at identificere både transaktionerne og den medarbejder, der har gennemført dem'.

'Mandag den 24. september 2018 modtog styrelsen en logfil, som viste, hvem der havde foretaget transaktionerne, hvilket yderligere underbyggede, at den pågældende medarbejder uberettiget havde tilegnet sig et millionbeløb. Efterfølgende har det vist sig, at den konto, som pengene var udbetalt til, tilhører den pågældende medarbejder, og at medarbejderen også har overført penge til andre egne konti'

Og det kan vise sig at blive særdeles problematisk for Danske Bank, der i forvejen er blandet ind i en historisk skandale om hvidvask. Det vurderer den uvildige hvidvask-ekspert Jakob Dedenroth Bernhoft overfor Ekstra Bladet.

– Der er slet ingen tvivl om, at banken skal reagere, hvis en statslig ansat pludselig begynder at modtage så betydelige pengebeløb, for der er tale om usædvanlige, mistænkelige transaktioner, som banken hurtigt skal undersøge – da især, hvis beløbene overføres fra hendes egen arbejdsgiver, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, direktør for Revisorjura.dk og ekspert i hvidvask til avisen.

Finanstilsynets hvidvask-chef, Stig Nielsen, er enig.

– Med forbehold for at jeg ikke kender de nærmere omstændigheder, så vil en bank naturligvis skulle reagere, hvis en almindelig lønmodtager modtager beløb i den størrelsesorden på sin konto, siger han til Ekstra Bladet.

Læs om skandalerne

Vi samler historier om skandaler og sager på tagget "skandaler". Interesseret i at lære og mindes, så klik her.

Hos Danske Bank vil pressechef Kenni Leth ikke kommentere den konkrete sag, men skriver i en mail til Ekstra Bladet, at banker indberetter mistænkelige transaktioner til myndighederne. Om den lange periode, som transaktionerne er foretaget over, siger pressechefen:

– Vi kan og må ikke kommentere den konkrete sag. Vores ansvar er at identificere transaktioner, der kan virke mistænkelige, og at indberette dem til myndighederne.

Den mistænkte blev bortvist fra ministeriet 26. september og er nu internationalt efterlyst. Sagen efterforskes af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som bagmandspolitiet.

Ekstra Bladet er bekendt med den mistænktes identitet og har forgæves forsøgt at komme i kontakt med vedkommende via hendes bopæl og per telefon.

Mere hos Ekstrra Bladet

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.