SR-regeringen går nu til angreb på hospitalernes omfattende dokumentations- og registreringskrav og afskaffer fra årsskiftet den udskældte Danske Kvalitetsmodel, som hospitalerne har været tvunget til at efterleve siden 2005. Det skriver Politiken mandag.
»Det her gør op med det målingsregime, vi har haft. Kritikken fra sundhedspersonalet har været massiv, for de har ikke kunnet se, hvorfor de har skullet registrere alt muligt. Eller hvordan det kommer patienterne til gavn. Så lad os fokusere anderledes«, siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken. Hanlancerer i dag regeringens ’Nationalt kvalitetsprogram på sundhedsområdet 2015-2018’.
Læs også: 30 år med samme ord
I stedet for at måle hver enkel lille del i patientbehandlingen vil regeringen fremover opstille overordnende nationale mål, som de enkelte hospitalsafdelinger så skal finde metoder til at opnå. Ministeren kalder det en »kæmpe ændring«, når personalet fremover skal bruge mindre tid på registreringer – tid, der gerne skulle komme patienterne til gavn.
»Jeg håber meget, man vil sige, at det var fandeme dejligt. At det, man har opfattet som en bureaukratisk registrering, nu er væk«, siger Hækkerup til Politiken.
Læs også: Her er blå bloks seks sundhedsdogmer
I regionerne glæder man sig over, at tøjlerne slippes:
»Vi er klar«, siger formand for Danske Regioner Bent Hansen til Politiken. Han forestiller sig, at kommende forpligtende nationale kvalitetsmål eksempelvis kan sætte tal på, hvor meget hospitalsdødeligheden, antallet af genindlæggelser eller infektioner opnået på hospitalet skal reduceres. »Eller andre mål, der betyder noget, og som er meningsfyldte for personale og patienter«, siger regionsformanden til Politiken.
Lægeforeningens formand Mads Koch Hansen er sikker på, at dagens udmelding vil glæde landets hospitalslæger. Alligevel lader han fortsat champagnen stå.
»Det giver helt klart nye muligheder, at sygehusdelen af kvalitetsmodellen nu nedlægges. Men før hænderne ryger jublende i vejret, skal vi selvfølgelig vide, hvad vi helt præcis får i stedet for«, siger han til Politiken.
Læs mere om reaktionen fra Lægeforeningen