Risikerer misbrug og psykoser: Jobcentre presser psykisk syge

Ledelse

05/01/2016 08:59

Nick Allentoft

Meget syge mennesker med skizofreni eller bipolar lidelse bliver presset ud i ressourceforløb og arbejdsprøvninger, fordi det næsten er umuligt at få en førtidspension.

Det risikerer at gøre dem endnu mere syge og kan føre til psykoser, misbrug og i værste fald selvmordsforsøg.

Sådan lyder advarslen fra flere patientforeninger og psykiatere, som Avisen.dk har talt med.

- Vi ser mennesker, som bliver sendt igennem så mange arbejdsprøvninger, selvom det gang på gang er dokumenteret, at de ikke kan, siger psykiatrisk overlæge i Region Hovedstaden Annette Sørensen til Avisen.dk og fortsætter:

- Min principielle holdning er faktisk, at vores patienter trives bedst med at arbejde, hvis der ellers bliver taget hensyn til deres sygdom. Men der er en gruppe, som er så dårlige, at de burde have en pension.

Læs også: Den dag Emil fra Lønneberg kom med sin mor

Problemet er blevet større siden reformen af førtidspension blev indført i 2013, fortæller hun.

Helle Nerdrum, som er psykiatrisk overlæge i distriktpsykiatrien på Nørrebro, er enig i, at ressourceforløb for mange er en god løsning, og at det er synd at parkere syge for tidligt på førtidspension.

- Men jeg vil også sige, at der er nogle, som er så syge, at jeg tænker, at ressourceforløbet mere er en spareøvelse end det er af hensyn til borgeren, siger hun siger hun til Avisen.dk og understreger, at hun ikke udtaler sig på vegne af sin arbejdsplads, men som privatperson og overlæge.

Også pårørendeforeningen Bedre Psykiatri kan genkende billedet af psykisk syge, som i højere grad bliver klemt i systemet.

Foreningens rådgivere får flere og flere henvendelser fra bekymrede pårørende til psykisk syge, siger formand Birgit Elgaard.

- De pårørende står magtesløse på sidelinjen og ser, at den syge får det værre på grund af pres fra et offentligt system, som egentligt skulle hjælpe. De kan se sygdomstegnene komme igen og er bange for, at det medfører et tilbagefald, en psykose eller selvmordsforsøg, siger hun til Avisen.dk.

Foreningen Sind bliver også kontaktet af flere og flere desperate psykisk syge og pårørende.

- Vi har klart oplevet en markant stigning i henvendelser. Vi hører om flere og flere, som får tilbagefald og nederlag af at blive presset ud i ting, de ikke magter, og som ender med at gøre dem mere syge, siger formand Knud Christensen.

Også Livslinien, som rådgiver selvmordstruede, får en stor del henvendelser fra arbejdsløse, og oplyser, at noget tyder på en stigning i antallet af henvendelser fra denne gruppe i forhold til for fem år siden.

Kommunernes Landsforening (KL) svarer på kritikken ved at henvise til den generelle lovgivning på området.

- Der er i det danske samfund en bredt accepteret dagsorden, at det er bedre med en aktiv tilværelse end en langvarige offentlig forsørgelse. Det gælder i Folketinget, og det gælder i landets kommunalbestyrelser. Der kan ske det, at borgere, der ikke er enige i denne dagsorden, føler sig presset, lyder det i et skriftligt svar til Avisen.dk fra kontorchef i KL, Niels Arendt Nielsen.

- Men det er selvfølgelig alle involverede medarbejderes absolutte bestræbelse, at dette pres ikke rammer nogen i skrøbelige situationer, hvor de har svært ved at leve op til det, fortsætter han og tilføjer, at der fortsat er borgere, som bliver tildelt førtidspension uden at have været i ressourceforløb.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.