Fremdriftsreformen har fået nedbragt de lange studietider med seks en halv måned. Det meddelte Uddannelses- og Forskningsministeriet i slutningen af august.
Men antallet af studerende, der er droppet ud, siden reformen blev indført i 2014, er samtidig steget fra 29 procent i 2014, hvor fremdriftsreformen blev indført, til mere end 35 procent sidste år. Det viser et notat fra ministeriet.
Det svarer til en stigning på 20 procent, og universitetsrektorer og eksperter ser politiske tiltag som fremdriftsreform og uddannelsesloft som vigtige årsager til det stigende frafald.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
»Der er ingen tvivl om, at fremdriftsreformen har haft meget gennemgribende konsekvenser for universiteterne, så det er oplagt, at den kan være en del af forklaringen,« siger seniorkonsulent Bjarke Tarpgaard Hartkopf, der står bag flere frafaldsundersøgelser på Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), til Information.
EVA har ikke undersøgt, om der er sammenhæng mellem frafald og politiske tiltag som fremdriftsreform og uddannelsesloft. Men det har Jan Thorhauge Frederiksen, lektor i pædagogik på Københavns Universitet. Fra 2012-2016 har han fulgt ca. 1.400 studerende på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling og spurgt ind til årsagerne til frafald.
Undersøgelsen viser, at de forskellige reformer er med til at fremskynde de studerendes beslutning om at droppe ud. Hvis man som studerende er i tvivl om sin uddannelse, så lægger det sig oven på et lag af strategiske overvejelser: Hvis jeg går ud nu, så kan jeg stadig gange mit snit op. Eller hvis jeg dropper studiet nu, så har jeg stadig SU nok til en ny uddannelse, forklarer Jan Thorhauge Frederiksen.
»Nogle af incitamenterne til at få de studerende hurtigere i gang og igennem, har også den effekt, at de studerende stopper hurtigere,« siger Jan Thorhauge Frederiksen.
Også på de tekniske og naturvidenskabelige fag, er frafaldet steget meget de seneste år. Det viser Danske Universiteters opgørelse. Frafaldet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) lå sidste år til 37 procent. Det højeste tal, universitetet nogensinde har registreret.
Anders Bjarklev, der er formand for Danske Universiteter og rektor på DTU, mener, at det stigende frafald burde føre til, at politikerne dropper fremdriftsreform og uddannelsesloft.
»Reformerne er medvirkende årsag til det alt for høje frafald,« siger han til Information.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) erkender, at fremdriftsreformen og andre politiske tiltag kan have en indvirkning på de studerendes adfærd og dermed frafaldet. Han siger om uddannelsesloftet, at »der er sund logik i, at vi har en gruppe på ca. 1.000 personer, som ikke kan tage nr. to uddannelse, og at vi i stedet bruger pengene på folk, der ikke har en uddannelse. Men det er frustrerende, at det skal lægge et låg over hele uddannelsessystemet, hvor mange studerende føler, at vi har begrænset dem. Derfor anerkender jeg fuldt ud, at de reformer kan have en effekt«.
Studerende om højt frafald: Vi har advaret om reform Udviklingen kommer ikke bag på Sana Mahin Doost, der står i spidsen for de studerende, at flere studerende falder fra på universiteterne.- Vi har siden fremdriftsreformen blev indført, advaret om at frafaldet ville stige som en konsekvens. Man gør det enormt svært for de studerende at stoppe op og fordybe sig ekstra i deres fag.
- Det at vælge forkert er også blevet mere omkostningsfuldt, siger Sana Mahin Doost, forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd.
Hun mener også, at uddannelsesloftet, der begrænser muligheden for at tage en ny uddannelse, har været med til at få frafaldet til at stige.
Sana Mahin Doost finder det problematisk, at så mange må droppe deres uddannelse.
- Det rammer den enkelte som et personligt nederlag. Det er ærgerligt, at man sætter mure op for unge i stedet for at skabe broer og muligheder, siger hun.
Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) erkender over for Information, at fremdriftsreformen og andre politiske tiltag kan have en indvirkning på de studerendes adfærd og dermed frafaldet.
Han påpeger dog også, at de studerende ifølge ministeriets egen frafaldsundersøgelse fra marts oftest nævner forkert valg af studie mere end pres fra reformer som årsag til frafald.
Ifølge tal fra ministeriet skifter otte ud af ti studerende, som falder fra, til en anden uddannelse.
/ritzau/
Mere hos Information