Sundhedsstyrelsen afviser at advare mod dømt psykiater

Ledelse

08/09/2015 09:26

Nick Allentoft

Piet Casier er blevet dømt og fyret i Danmark, bortvist på Færøerne og har fem gange fået massiv kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn. Alligevel har Sundhedsstyrelsen ikke sat ham på tilsynslisten og afviser fortsat at gøre det.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvor mange alvorlige påtaler, fejldiagnoser, fyresedler og frustrerede borgere skal der til, før Sundhedsstyrelsen går ud og advarer andre myndigheder og borgere om læger og andre sundhedspersoner?

Det spørgsmål rejser sig i sagen om den omstridte psykiater Piet Casier, som i år har fået en dom for en fejldiagnose.

Han blev sidste år bortvist fra Landssygehuset i Torshavn på Færøerne, da færingerne opdagede, at han fem gange har fået alvorlig kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, samt at han i 2011 var blevet fyret af Arbejdsskadestyrelsen.

Piet Casier havde ikke selv oplyst om det, og Sundhedsstyrelsen havde ikke sat ham på tilsynslisten over sundhedspersoner, som er i styrelsens søgelys.

Fagbladet 3F har spurgt ledende embedslæge i Sundhedsstyrelsen, Henrik L. Hansen, om han synes, at styrelsens system fungerer hensigtsmæssigt, når Landssygehuset i Torshavn i Piet Casiers tilfælde ikke fik oplysninger om de alvorlige påtaler af ham. Selv om de færøske arbejdsgivere tjekkede ham. Uden at at finde noget.

- Sundhedsstyrelsen har mulighed for at orientere offentligheden om autoriserede sundhedspersoner via autorisationsregisteret og tilsynslisten. Piet Casier har ikke fået sanktioner, der kunne offentliggøres på tilsynslisten eller i autorisationsregisteret, lyder det i et skriftligt svar fra Henrik L. Hansen.

Spørgsmål: Finder Sundhedsstyrelsen det tilfredsstillende, at Landssygehuset i Torshavn først blev bekendt med kritikken af Piet Casier efter at have læst en række artikler i Fagbladet 3F, som de fandt så alvorlige, at de bortviste og fyrede ham?

- Sundhedsstyrelsen har ikke, ud over hvad der har stået i medierne, noget kendskab til hvilke baggrunde Landssygehuset i Torshavn havde for at afskedige Piet Casier, skriver Henrik L. Hansen.

Spørgsmål: Har Sundhedsstyrelsen overvejelser om at ændre advarselssystemet, så kritik, som den der lå i ankenævnet af Piet Casier, automatisk kommer til blandt andre sygehusenes kendskab?

- Sundhedsstyrelsen vurderer fortløbende alle afgørelser fra Patientombuddet og tager stilling til, om det skal medføre sanktioner. Ved autorisationsfratagelse fremgår dette af autorisationsregistret. Visse andre afgørelser offentliggøres på tilsynslisten på Sundhedsstyrelsens hjemmeside, lyder det fra Henrik L. Hansen.

Mange kommuner har brugt Piet Casier til at lave speciallægeerklæringer, og flere kommuner er efter dommen mod ham ved at gennemgå alle de sager, hvor han optræder.

Spørgsmål: Burde Sundhedsstyrelsen ikke have stoppet Piet Casier og frataget ham autorisationen allerede efter fem gange kritik fra Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn?

- Endelig autorisationsfratagelse er en domstolsafgørelse og kræver en betydelig dokumentation for, at kravene for opretholdelse af autorisation ikke er opfyldt. Et antal kritiske sager er ikke i sig selv et tilstrækkeligt grundlag, påpeger Henrik L. Hansen.

Fagbladet 3F har uden held forsøgt at få en kommentar fra Piet Casier.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.