"I Danmark har vi på mange måder et af verdens bedste velfærdssamfund. Alligevel er der mennesker, som hver dag falder igennem systemerne. Mennesker, som står uden for arbejdsmarkedet og hver dag kæmper med betydelige sociale, uddannelses- og sundhedsmæssige problemer.
Et stærkt velfærdssamfund skal måles på, hvordan vi behandler de svageste. Det er derfor et paradoks, at de borgere og familier, der har det sværest, bliver mødt af den tætteste jungle af regler, kontaktpersoner og tilbud i mødet med den offentlige sektor. Alt for mange borgere og familier med komplekse problemer oplever et tungt og uigennemskueligt offentligt system med ukoordinerede og usammenhængende forløb."
Læs mere om socialkrisen
Vi har skrevet om sygdomsramte og klemte borgere i systemet gennem lang tid.
Læs vores tema om socialkrisen, hvor en lang række artikler er samlet.
Sådan skriver innovationsminister Sophie Løhde i forordet til regeringens udspil til en mere helhedsorienteret indsats for udsatte børn og unge og deres familier. Udspillet kommer i forlængelse af ministerens udspil tidligere på året, hvor Løhde varslede et opgør med velfærdsstatens systemer med utallige handleplaner og silostrukturer, der tager udsatte borgere som gidsler i systemet og sagsbehandlerne bliver magtesløse.
"Det skaber frustration for den enkelte borger, men også for de medarbejdere i den offentlige sektor, der hver dag arbejder for at hjælpe disse borgere på vej til et bedre og mere selvstændigt liv. Resultatet er, at vi investerer alt for mange ressourcer med alt for lille effekt," påpeger Løhde.
En ny samlelov for en helhedsindsats for borgerne vil forsøge at tænke social-, beskæftigelses-, uddannelses- og sundhedspolitikker sammen, varsler regeringen. Første skridt til det mål blev taget allerede inden sommerferien i 2018, hvor Folketinget vedtog en lov om helhedsorienteret plan for udsatte borgere. Den trådte i kraft 1. juli 2018, men en samlet plan giver kun et samlet overblik, påpeger regeringen.
Bliv redaktør for dit eget indhold
DenOffentlige bliver skabt sammen med dig, der tager medansvar for samfundets udvikling. Vi kalder os for et mediefællesskab og du kan være med. Bliv medlem af fællesskabet og vær med til at præge samfundets udvikling gennem debat, videndeling, cases og nyheder. Kontakt os for at høre mere.
"Regeringen er dog bevidst om, at en helhedsorienteret plan ikke løser alle problemerne. Planen giver et samlet overblik, men ændrer ikke på, at arbejdet med borgeren fortsat er forankret i forskellige sektorlovgivninger, som ikke altid hænger sammen," skriver regeringen som baggrund for ambitionen om at tage dele fra syv forskellige love og samle dem i en ny lov.
Den ambition kræver deltagelse og engagment fra mange aktører, og derfor opfordrer regeringen nu til åben dialog om initiativerne i regeringens udspil.
"Regeringen ønsker at skabe loven i en tæt dialog med aktører i og omkring den offentlige sektor for at finde frem til de helt rigtige løsninger og realisere ambitionerne om en mere helhedsorienteret indsats. Derfor vil regeringen invitere Folketingets partier, kommuner og en række centrale interessenter til en åben dialog om lovens udformning," lyder det fra regeringen.
Her er nogle af de initiativer regeringen lægger frem i sit nye udspil - som iøvrigt er en del af Sammenhængsreformen: