Talsmand for overlæger i Region Sjælland: Skrot Sundhedsplatformen

Sundhed

04/06/2018 11:00

Freja Eriksen

Den er håbløs og kommer ikke til at fungere, siger talsmanden for overlægerne i Region Sjælland. Og millionerne, der skulle hjælpe lægerne, er nu brugt, fortæller regionen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Skrot Sundhedsplatformen. Den er håbløs og er en tidsrøver, der forlænger lægernes arbejdstid til langt ud på aftenen.

Sådan lyder udmeldingen fra talsmanden for overlægerne i Region Sjælland, Lisbeth Hoffmann fra Næstved og Slagelse Sygehuse.

Det amerikanske IT-system er rullet ud på samtlige sygehuse i Østdanmark, men systemet har skabt alt andet end tilfredshed blandt regionens læger.

- Sundhedsplatformen er for omstændelig. Jeg synes, at vi skal skrotte den og indse, at man ikke skal sende gode penge efter dårlige, siger hun til DR Sjælland.

Ønsker samme system som i Region Midtjylland

Med dårlige penge henviser hun til, at Sundhedsplatformen er Danmarkshistoriens dyreste IT-system.

Debatten om Sundhedsplatformen

Følg debatten om Sundhedsplatformen på denne tema-side.

Systemet volder stadig kvaler i Region Hovedstaden to år efter dets indførelse, og mange af Lisbeth Hoffmanns overlægekolleger plages af lange arbejdsdage.

Hun mener, der kun er én ting at gøre: Drop Sundhedsplatformen og køb Region Midtjyllands elektroniske patientjournal.

- Jeg synes, at det ville være mere enkelt. Jeg har hørt om systemet, og det skulle være mere enkelt, mere anvendeligt og som tilpasser danske forhold, siger hun til DR Sjælland.

Sundhedsplatformen, der er Region Sjællands nye elektroniske patientjournal, koster skatteborgerne i regionen 700 millioner kroner - hvilket er mindre end Region Hovedstadens investering på samme system, der er løbet op i mere end 2 milliarder kroner.

Derfor har medlem af Region Sjællands forretningsudvalg Gitte Simoni fra Dansk Folkeparti svært ved at sige, om det overhovedet kan lade sig gøre at skrotte Sundhedsplatformen.

- Det ved jeg faktisk ikke. Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare, sådan så jeg kan stå inde for det, siger hun til DR Sjælland.

Systemet kan ikke samarbejde

Lisbeth Hoffmann er holdt op med at tro, at Sundhedsplatformen kommer til at fungere bedre. Det er blandt andet et kæmpe problem, at en læge og en fysioterapeut ikke kan notere i journalen samtidig fra hver deres computer.

- Der er ikke to forskellige professionelle, der kan arbejde i dette system samtidigt, hvilket giver en del rod. Der er en del rod mellem vores forskellige systemer, fortæller talsmanden for overlægerne i Region Sjælland.

Og rodet fører til ekstra arbejde. For eksempel har Lisbeth Hoffmann lige haft problemer, da hun skulle bestille en scanning til en patient.

- Der er et eller andet galt, da jeg skal afslutte forløbet. Og så viser det sig, at der er en fysioterapeut, der har kontaktet familien få minutter efter, og så ser det ud som om, at scanningen er blevet bestilt af en fysioterapeut, siger hun til DR Sjælland.

Mangler 50 millioner

Formanden for Region Sjællands arbejdsmiljøudvalg Gitte Simoni håber, situationen forbedrer sig.

- Selvfølgelig vil indførelsen af et nyt IT-system altid give lidt kurrer på tråden, siger Gitte Simoni.

Hun ærgrer sig dybt over, at de 50 millioner, Regionsrådet troede, de havde afsat til at hjælpe med at få systemet til at fungere, viser sig at være pist væk.

Det er et forfærdeligt system. Det har taget min glæde ved at gå på arbejde og vise omsorg for patienter og pårørende i den pressede situation, de er i.

De 50 millioner var nemlig et beløb, embedsmændene forventede, Region Sjælland ville spare, fordi der skulle sendes færre patienter til behandlinger på sygehuse udenfor regionen.

Det er gået stik modsat: Indtil nu er der brugt 70 millioner kroner mere på at sende patienter til andre regioner, fordi lægerne arbejder langsommere efter indførelsen af sundhedsplatformen.

Derfor sendes der flere patienter til behandling uden for regionen, og de 50 millioner blev alligevel ikke sparet.

- Vi havde håbet på, at vi kunne have brugt de 50 millioner, som vi havde sat af i budgettet til at hjælpe lægerne ved at kunne komme bedre ind i tingene, men de penge er desværre ikke til stede mere, siger hun.

Hun håber dog, at Sundhedsplatformen kommer til at fungere bedre til november, når systemet bliver opgraderet.

Regionen mangler læger

Region Sjælland døjer i forvejen med lægemangel.

258 læger har forladt regionens sygehuse de første måneder efter Sundhedsplatformen blev indført i november. Det er 71 flere end samme periode sidste år.

En af de læger, der har forladt regionen, er speciallæge Michael Halder.

- Det er et forfærdeligt system. Det har taget min glæde ved at gå på arbejde og vise omsorg for patienter og pårørende i den pressede situation, de er i, fortalte han til DR Sjælland i sidste uge.

Selv om han ikke har et nyt job på hånden, er han sikker på én ting.

- Jeg sætter ikke mine ben på et sygehus, hvor de bruger Sundhedsplatformen. Jeg satser på at blive praktiserende læge eller ansat i en kommune, lyder det fra Michael Halder.

Seneste opgørelse viste, at der mangler 120 speciallæger i Region Sjælland.

Læs historien på DR.dk

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.