Den opsigtvækkende udmelding fra regeringens største støtteparti kommer mindre end to døgn efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har søsat prestigeprojektet med arbejdsmarkedets parter om at finde en løsning på at få integreret de tusindvis af flygtninge og immigranter på det danske arbejdsmarked. Alene i år forventes der at ankomme 25.000 flygtninge og immigranter til Danmark.
Integration - det væsentlige
Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side.
Med statsministerens opbygning af forhandlingerne ser DF-formanden for sig et luftkastel i forhold til integrationen samt et efterfølgende pres på mindstelønnen for de mange danskere, der står uden for arbejdsmarkedet. Kombinationen får Thulesen Dahl til at melde rent ud.
»For nu at sige det som det er, så kan det samlet set være en fordel, hvis det ikke lykkes. Fordi hvis det lykkes med en stor forkromet aftale, hvor man sætter alt ind på at skaffe arbejde til flygtninge og immigranter, så kan jeg ikke forestille mig, at der er kapacitet til at hjælpe de danske ledige,« siger Thulesen Dahl i et interview med Berlingske.
Dermed kan Lars Løkke Rasmussen på ingen måde se frem til den politiske støtte, han kunne håbe på fra det bærende støtteparti. Så sent som i søndags gjorde statsministeren det i et interview i Berlingske klart, at opgaven med at integrere de tusindvis af nyankomne står før alt andet i trepartsforhandlingerne. Først derefter kan forhandlingerne fortsætte med fokus på andre udfordringer for det danske arbejdsmarked.
Op til forhandlingerne præsenterede regeringen torsdag sit oplæg til, hvordan man kan nå målet om at få hver anden flygtning i job. Regeringen peger blandt andet på at afkorte det treårige integrationsprogram til et intensivt etårigt program, at udbetale bonusser til kommuner, der får flygtninge i job, og private virksomheder, der ansætter dem. Ligeledes lægges der op til at drøfte muligheden for ansættelser af flygtninge med »tidsbegrænset oplæring«.
Det er netop denne opbygning af forhandlingerne, der får Dansk Folkeparti til at trække sin opbakning til, at det nuværende forløb overhovedet skal munde ud i en aftale.
»Når jeg bliver noget mistrøstig, skyldes det, at al fokus er på, at man i løbet af de kommende år skal skaffe arbejdspladser til op imod lad os sige 50.000 flygtninge og immigranter. Når man så ved, at man ikke har kunnet skaffe job til de 6.000, som er kommet gennem de seneste år, så har jeg altså svært ved at tro på det. Så luller man sig ind i nogle forestillinger om, at man har lavet nogle flotte aftaler, og så om fire, syv eller ti år må man så konkludere, at det heller ikke lykkedes med den 22. integrationsplan siden 1999,« siger Kristian Thulesen Dahl til Berlingske.
Frygt for pres på danske ledige
DF-formanden understreger samtidig, at partiet alene medvirker til efterfølgende lovgivning som opfølgning på trepartsforhandlingerne, hvis forhandlingerne er mundet ud i en form for hjemsendelsesstrategi som supplement til integrationen.
Som det andet bærende kritikpunkt peger DF-formanden på, at de igangsatte forhandlinger med stor sandsynlighed kan føre til svære vilkår for danske ledige og pres på mindstelønnen.
»Den anden konsekvens er, at man får brugt alle Systemdanmarks ressourcer på en opgave med at få flygtninge og immigranter i job, og i det omfang, det begynder at lykkes, fortrænges de danskere, som også skriger på at komme i job,« siger Thulesen Dahl og tilføjer:
»Risikoen er, at de danskere, som forsøger at komme tilbage på arbejdsmarkedet, og som virksomheden ikke føler er en fuld løn værd fra begyndelsen, bliver tvunget ned i løn. De får simpelthen sværere ved at komme indenfor til en overenskomstmæssig løn. Vi risikerer samlet set et lavtlønsmarked, som vi har set i Tyskland.«
Thulesen Dahl peger på, at begrebet »working poor« – »arbejdende fattige« – gennem en årrække har bredt sig i Tyskland. I 2014 levede næsten hver tiende tyske lønmodtager under fattigdomsgrænsen, selv om vedkommende havde et job.
Også Socialdemokraterne har i kølvandet på trepartsforhandlingernes opstart kritiseret Lars Løkke Rasmussen for et enøjet fokus på de nyankomne i forhold til de ledige danskere. 757.000 danskere er ifølge de seneste opgørelser på offentlig forsørgelse.
Hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller repræsentanter for Venstres ledelse har ønsket at kommentere meldingen fra Kristian Thulesen Dahl.
En trepartsaftale om integrationen skal efter planen ligge klar inden midten af marts.