Hvis man som indbygger i den nordsjællandske by Frederiksværk synes, at man er blevet fattigere det seneste årti, er det ikke så mærkeligt. En gennemsnitsfamilie i Halsnæs Kommune har på 10 år mistet mere end en tredjedel af formuen og ejer nu værdier for lidt over 550.000 kroner, skriver Politiken onsdag.
Hvis man som indbygger i Holte i Rudersdal Kommune godt 30 kilometer mod sydøst har lidt svært ved at sætte sig ind i problemerne, er det heller ikke så mærkeligt. En gennemsnitsfamilie i Rudersdal Kommune har i samme periode øget sin formue med 39 procent, så hver familie nu ejer værdier for knap 3,8 millioner kroner, skriver Politiken.
På 10 år er det økonomiske danmarkskort blevet radikalt forandret. Beboerne i og rundt omkring storbyerne København, Aarhus, Aalborg og Esbjerg har fået markant flere penge, især på grund af stigninger i deres ejendomsværdier eller deres aktiebeholdninger. I samme tidsrum er økonomien udhulet hos familier på næsten hele Sjælland og i Sydjylland af både faldende boligpriser og jobtab.
Det fremgår af de nyeste tal for danskernes formuer, som Danmarks Statistik udsendte for 2 uger siden. Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har for Politiken bredt tallene ud på kommuner, og det har skabt et kort over vindere og tabere i et begivenhedsrigt årti fra 2004 og frem til 2014. Et årti, der først omfattede eksplosive stigninger i huspriserne og derefter en lammende finanskrise.
»Den her analyse bekræfter, at der bliver større og større forskel mellem kommunerne. Vi har nogle kommuner med vækst, og vi har udkantskommuner, hvor formuerne rasler ned. Der tegner sig et billede af et Danmark, der bliver revet midt over«, siger Jonas Schytz Juul, der er analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, til Politiken.
Tallene bekymrer Bent Greve, der er professor i samfundsvidenskab ved RUC og har forsket i ulighed.
»Vi har fået et betydelig mere opsplittet samfund, end det vi havde for bare 10 år siden«, siger han til Politiken: »Det er ikke godt på længere sigt. Danmark har været kendt for en stor social sammenhængskraft, og det er ved at gå fløjten, når nogen oplever, at de står på perronen og toget kører hastigt forbi dem«.