Flere historier om Verdensmålene
Der er nok to hovedperspektiver på verdensmålene.
Det ene er et katastrofeperspektiv. Hvis verdens lande, virksomheder mm ikke hurtigt og radikalt responderer på verdensmålene, så bevæger verden sig mod katastrofer.
Det andet perspektiv er positivt. Det handler om, at verdensmålene repræsenterer en mulighed for at forbedre livet på kloden for mange hundrede millioner mennesker.
Leave no one behind er et grundlæggende princip bag verdensmålene, og det handler om, at målene er for alle mennesker i alle lande. Bl.a. er der en enorm ulighed og fattigdom i verden, og det skal rettes op, hvis verden skal blive et bedre sted at være for mange flere mennesker.
Ranking med illusioner Tre års jubilæet har lige været markeret, og i den anledning har den tyske Bertelsmann Stiftung udarbejdet en liste over, hvordan en række lande er placeret i forhold til hinanden med hensyn til implementering af verdensmålene. Det har været fremført, bl.a. af finansminister Kristian Jensen på møder i FN, at Danmark på denne liste er nummer to i verden. Sverige er nummer ét. Det lyder jo godt, og hvis man ikke tager sig i agt, så vil man konkludere, at Danmark næsten er i hus med målene, og at vi derfor kan tage den med ro. Sådan forholder det sig ikke; det er ikke den rigtige konklusion.Beregninger og rangordninger har en meget begrænset værdi. For det første kan man stille spørgsmålstegn ved, hvordan man overhovedet meningsfyldt udarbejder sådanne beregninger på grundlag af de nationale talmæssige opgørelser, som man på nuværende tidspunkt er i besiddelse af; for det andet – og vigtigt – så siger det jo intet om, hvor langt et land er fra at opfylde målene, at man er på en andenplads. Man kan sagtens være nummer to i et ringe felt af lande, og hvis man er det, så kan der være langt igen, inden man er i mål. Og endelig, for det tredje, så handler verdensmålene ikke om, at hver enkelt land skal i mål hver for sig – det gør de også, men grundtænkningen er, at landene også skal hjælpe hinanden. Det handler om alle lande.
Verdenshistorisk projekt Verdensmålene er et globalt solidaritetsprojekt. Rangorden er ligegyldigt i det perspektiv. Vi er på en fælles opgave. Verdensmålene repræsenterer i virkeligheden et nyt syn på verdens udvikling, nemlig det grundsyn, at alt på kloden er forbundet, og derfor kræver de massive globale udfordringer, som verdensmålene skal være med til at håndtere, både lokale og globale tiltag. Verdensmålene er universelle; de handler om alle lande i hele verden.