Yngre læger må ofte undvære oplæring på hospitalerne

Sundhed

28/05/2018 08:00

Freja Eriksen

Når yngre læger for første gang skal ud i virkeligheden og arbejde, så bliver det i flere tilfælde uden ordentlig oplæring. Et kæmpe problem, lyder det fra Danske Patienter.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det kan gå udover både de yngre lægers uddannelse og – i værste tilfælde - patienternes sikkerhed, at der i flere tilfælde ikke er tilstrækkelig oplæring på hospitalerne. Sådan lyder det fra formand for Yngre Læger i Region Hovedstaden Jens Højberg, der ofte hører fra medlemmer, at de savner oplæring, når de første gang skal ud og møde patienter.

- Jeg hører historier om KBU-læger (læger under uddannelse red.) som går alene i vagt, KBU-læger som bliver rykket for tidligt op i det overordnede vagtlag. KBU-læger som simpelthen ikke har mulighed for at få den supervision, de selv finder nødvendig, siger formand for Yngre Læger Region Hovedstaden Jens Højberg til DR P4 København.

Og det er en tendens, der bakkes op af inspektionsrapporter fra Sundhedsstyrelsens hjemmeside, hvor der føres tilsyn med oplæringen af de yngre læger. I en rapport fra Herlev Hospitals ortopædkirurgiske afdeling er det eksempelvis noteret:

”De unge læger under uddannelse kan have svært ved at få direkte struktureret klinisk observation og supervision. Der er planlagt, de skal undervises i afdelingen, hvilket ofte ikke udføres. De føler sig ofte alene i skadeambulatoriet og ved stuegang.”

Følg sundhedsdebatten

Vi samler de væsentlige historier fra sundhedsområdet lige her. 

Vær med i temaet - bliv redaktør på DenOffentlige. Skriv til os for at høre mere

Særligt den manglende undervisning på afdelingerne er et tema, der går igen i inspektionsrapporterne.

”Både de uddannelsessøgende og deres vejledere bruger en stor andel af arbejdstiden på vagter. Der er skemalagt ”uddannelsesdage”, som i praksis bruges som buffer til lukning af huller i vagtskemaet.”, står der i en inspektionsrapport fra medicinsk afdeling på Gentofte Hospital.

Det er blandt andet på Roskilde-Køge, Bispebjerg, Gentofte, Amager-Hvidovre, Aalborg, Vejle, Holbæk Sygehus og Herlev Hospital, at de yngre læger oplever, at deres oplæring er utilstrækkelig.

Og det er en udbredt tendens, siger formand for Yngre Læger Region Hovedstaden, Jens Højberg, der er bekymret for, at det går ud over de yngre lægers videre uddannelse.

- Ud fra et uddannelsesmæssigt synspunkt er det jo problematisk, hvis vi har yngre læger, der er under uddannelse, med behov for supervision, som ikke får det, siger Jens Højberg til DR P4 København.

Det er ikke kun problematisk for de yngre læger selv – men også for de patienter, de møder. Det påpeger organisationen Danske Patienter.

- Når man kommer ind på hospitalerne, så forventer man at blive mødt af fagligt kompetente læger. Og der må man sige, at de yngre læger ikke har den nødvendige erfaring i forhold til at tage sig af patienter med eksempelvis komplekse sygdomsbilleder, siger direktør for Danske Patienter Morten Freil til DR P4 København.

Han frygter, at den til tider manglende oplæring af de yngre læger kan komme til at gå ud over patientsikkerheden.

Men problemet med den manglende undervisning af de yngre læger betyder ikke, at man som patient skal frygte for sin sikkerhed, lyder det fra Sundhedsstyrelsen. Her mener man, at der er flere måder at lære på.

- Altså det kan jo også være at de så til gengæld lærer de samme ting i en praktisk hverdag eller sammen med en overlæge, når de går stuegang eller er i modtageafdeling, siger afdelingslæge hos Sundhedsstyrelsen Claus Malta Nielsen til DR P4 København.

Det er især på afdelinger som akutmodtagelser og medicinske afdelinger, at der ifølge inspektionsrapporterne er problemer med utilstrækkelig oplæring.

Læs historien på DR.dk

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.