Knap fem millioner coronavacciner står til at blive kasseret.
For selvom Statens Serum Institut (SSI) allerede har smidt mere end en millioner vacciner ud, så bliver yderligere fem millioner vacciner for gamle inden for kort tid - mere præcist i løbet af sommeren.
Det skriver TV2.
To ud af tre vacciner i skraldespanden
Selv efter allerede at have kasseret mere end en million vacciner, har SSI lige nu mere end otte millioner vacciner stående i køleskabene.
Hvis man lægger den allerede kasserede million oven i de to andre tal, viser det, at omkring seks millioner af i alt ni millioner vacciner står til at blive kasseret - altså to ud af tre.
Hverken SSI eller Sundhedsministeriet vil oplyse, hvad man har givet for de mange vacciner, men i følge TV2's beregninger, risikerer værdien af de kasserede vacciner at blive over 900 millioner kroner.
Og Jes Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet, mener, at man lige så godt kan afskrive vaccinerne med det samme:
"Det eneste scenarie, jeg ser for mig, er, at man er nødt til at destruere dem." Det siger han til TV2.
Samme melding kommer fra Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed på Københavns Universitet og Videnskabelig direktør for Global Sundhed ved Novo Nordisk Fonden.
"Vi får jo ikke selv brug for dem, før de udløber, og jeg kan ikke forestille mig, at nogen i øjeblikket vil sige ja til det, vi tilbyder."
Ti millioner vacciner på vej til efteråret
Ifølge SSI har Danmark forsøgt at komme af med de vaccinedoser, der er ved at være for gamle. Faktisk har man "rakt ud til over 70 lande", lyder det.
Det er planen, at Danmark skal modtager yderligere ti millioner vacciner i løbet af 2022. Det sker, fordi Sundhedsstyrelsen regner med, at en del danskere skal have et boosterstik til efteråret, og derfor må lagrene ikke være tomme til den tid.
Men både Jes Søgaard og Flemming Konradsen synes, at ti millioner ekstra doser lyder af meget - også for meget.
"Man skal kun modtage det, man har behov for, gerne med en lille margen. Men der er en stor margen", slutter Flemming Konradsen overfor TV2.