Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dette hverdagsprodukt forebygger demens: Det findes i adskillige køleskabe

Sundhed

23/04/2025 09:41

Lukas Andreas

Madvaren har ifølge undersøgelsen en beskyttende effekt mod demens.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Demens er en af de sygdomme, der langsomt stjæler det mest dyrebare, vi har – vores minder, vores overblik og i sidste ende vores identitet. Ordet stammer fra latin og betyder direkte oversat "væk fra sindet" – en barsk, men rammende beskrivelse af den virkelighed, mange mennesker og deres pårørende står overfor.

Antallet af demensramte stiger verden over, og netop derfor er forebyggelse vigtigere end nogensinde før.

En ny amerikansk undersøgelse viser nu, at et godt værktøj til forebyggelse ligger tættere på, end vi tror - nærmere bestemt i køleskabet.

Det skriver Frankfurter Rundschau.

Ægget har længe været stamgæst på morgenbordet. Kogt, spejlet eller røræg – det smager godt, mætter og er nemt at tilberede. Men ifølge ny forskning fra USA er der måske endnu en grund til at elske ægget: det kan nemlig være med til at beskytte hjernen mod demens.

En amerikansk undersøgelse, publiceret i The Journal of Nutrition, har fulgt over 1.000 deltagere i gennemsnitligt 6,7 år. De var alle oppe i årene – gennemsnitsalderen lå på 81 – og havde én ting til fælles: deres kostvaner blev nøje registreret.

Resultatet? De, der spiste mindst ét æg om dagen, havde markant lavere risiko for at udvikle Alzheimers og demens end dem, der lod æggene stå i køledisken.

Men hvad er hemmeligheden bag æggets superkraft? Forskerne peger på tre nøgleingredienser, som især findes i æggeblommen: omega-3 fedtsyrer, lutein og cholin. Især sidstnævnte – cholin – er interessant. Det er et næringsstof, der minder om vitaminer og spiller en central rolle i alt fra hukommelse til muskelkontrol.

Ifølge forsker og ernæringsekspert Dr. Taylor Wallace dækker bare ét æg omkring 25 % af det daglige behov for cholin.

Men inden du går amok i omeletter, er der en lille ting, du skal huske: æg kan også øge kolesteroltallet, især LDL (det “lede” kolesterol). Og højt kolesteroltal er – ironisk nok – en kendt risikofaktor for demens. Balance er derfor nøglen. Et æg om dagen? Fornuftigt. En bakke om dagen? Måske ikke helt så smart.

Selvom forskningen fortsat er i gang, tyder meget på, at æg kan være en del af en hjernevenlig kost – og måske endda holde hukommelsen skarp lidt længere.

Mest Læste

Annonce