Eksperterne sætter spørgsmålstegn ved, om man skal indkludere tidligere smittede med coronavirus i vaccinationsprogrammet. “Man får ikke noget ud af at vaccinere dem, som allerede har opnået immunitet.” Sådan lyder det fra Christian Kanstrup Holm, forsker i immunologi og virologi ved Aarhus Universitet til TV 2. Videre fortæller han, at vi i Danmark normalt ikke har tradition for at vaccinere nogle, der ikke er i risiko for at få sygdommen.
De sidste danskere må væbne sig med tålmodighed
De sidste danskere til at modtage en vaccine må væbne sig med tålmodighed, vaccinenkalenderen er skredet igen, og alligevel vaccineres immune borgere, som tidligere har været smittet med sygdommen, vacciner der kunne bruges på borgere der ikke har været smittet med coronavirus, det vurderer flere eksperter.
Ingen grund til at vaccinere
Ifølge Christine Stabell Benn, der er klinisk professor ved Syddansk Universitet, viser studier at de der har været smittet med coronavirus, har dannet antistoffer mod at få sygdommen igen. “Vi har epidemiologisk data, som viser meget klart, at vi halvandet år inde i pandemien kun har meget få bekræftede reinfektioner.” siger hun til TV 2. Da vi i Danmark har en lav risiko for at blive smittet med coronavirus, fordi smittetallet er på så lavt et niveau, ser hun heller ikke grund til at tilbyde vaccinen til tidligere smittede på nuværende tidspunkt.
Immun i otte måneder
Ifølge Sundhedsstyrelsen er man immun overfor coronavirus i op til otte måneder efter man har været smittet. Dog anbefaler de dog stadig at man bliver vaccineret på lige fod med andre danskere, der ikke har været smittet. Grunden til, at de mener at tidligere smittede bør vaccineres, er fordi at de ikke har nok viden, på nuværende tidspunkt omkring immuniteten af coronavirus. Ifølge Søren Brostrøm, er det ikke alle tidligere smittede der bliver immune.