Det er firmaet Practio, der baseret på en individuel lægelig vurdering tilbyder AstraZeneca og Johnson & Johnson-vacciner til danskerne. Der er flere mænd end kvinder, som får et ja, når de søger om at få en af de ‘skrottede-vacciner’ I alt har 45.653 borgere fået en ordination på en vaccine i tilvalgsordningen, fra enten Johnson & Johnson eller AstraZeneca, efter samtale med en læge. Hovedparten får en Johnson & Johnson-vaccine.
Flest kvinder får et nej
28 procent af de kvinder der henvender sig, for at få en af vaccinerne får et nej, mens kun 16 procent af mændene får et nej. Ifølge Jonas Nilsen, overlæge og medstifter af Practio er der en grund til forskellen, og til DR siger han: “Der er en væsentlig forskel, men det handler om, at den sjældne risiko for bivirkninger er noget mindre for mænd end kvinder, og derfor skal der mere til, før en læge vil ordinere en vaccine til en kvinde.”
Mænd kan også udvikle VITT
Det stemmer dog ikke overens med Sundhedsstyrelsens notat, fra den 3. maj heri oplyses der er mænd også kan udvikle VITT (sjældent forekommende bivirkning til covid-19 vaccine, red.) efter covid-19-vaccine Janssen (Johnson & Johnson, red.),
Der har været tilfælde ved mænd
Ifølge Lægemiddelstyrelsen, som godkender lægemidler til brug i Danmark og som overvåger bivirkningerne ved vaccinerne, er det korrekt at de fleste tilfælde af VITT er set hos kvinder, men at der også har været tilfælde hos mænd. De mener ydermere at det kan være tilfældigt at de sjældne bivirkninger, indtil nu mest er set hos kvinder. Lægemiddelstyrelsen oplyser følgende til DR i en mail: ‘Det er ikke blevet konkluderet, at risikoen for VITT er mindre hos mænd end hos kvinder.’ De oplyser ydermere at lægemiddelmyndigheden i Europa og USA fortsat er ved at undersøge VITT-syndromet.