I mange kantiner på landets arbejdspladser og skoler kan du i dag vælge vegetariske retter i frokostbuffeten. Det sætter vores madprofessionelle på nye opgaver. For når vi tager kød og fisk ud af kosten, skal vi have bestemte næringsstoffer fra andre fødevarer.
Med en række principper, en råvareoversigt og en vejledning til portionsstørrelser i baghånden får landets madprofessionelle fremover nemmere ved at sammensætte sunde og klimavenlige vegetariske måltider.
Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
"Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima," siger fødevareminister Rasmus Prehn.
De konkrete råd og værktøjer kan nu findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk og lyder blandt andet:
Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
Husk mørkegrønne grøntsager
Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
Husk æg
Brug oftest planteolier
Brug ofte nødder og frø
Vælg primært fuldkorn
Variér med kartofler
Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder
"Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for," fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.
Tal og fakta
Kostråd til vegetariske måltider er tilgængeligt på Kostråd til vegetariske måltider i skoler og kantiner - Alt om kost
Kostråd til vegetariske måltider består af tre værktøjer:
En række principper med en model for, hvordan de kan omsættes til eksempelvis fem måltider.
En råvareoversigt med anbefalinger om gode råvarer til planlægning og tilberedning af vegetariske måltider.
Vejledende portionsstørrelser.
Fødevarestyrelsen lancerede i januar 2022 ’Kostråd til Måltider’ til professionelle køkkener, der tager afsæt i De officielle Kostråd. ’Kostråd til vegetariske måltider' er et supplement til ’Kostråd til Måltider’.
3,1 pct. af danskerne (cirka 180.000 personer) lever vegetarisk, herunder en del af disse vegansk (Kilde: Coop Analyse & Dansk Vegetarisk Forening 2021).
Læs mere om vegetarisk mad: https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/vegetarer-og-veganere/