Foto: Shutterstock

LIGE NU: Danske forskere afprøver nyt våben mod corona

Sundhed

22/02/2021 10:25

Theis

Mange tusinde danskere ventes at deltage.

En spytklat i et plastikrør kan blive et våben mod corona-virus. Forskere fra Rigshospitalet er gået gang med et forsøg, der skal sammenligne spytprøver som sporingsmiddel med podning foretaget i henholdsvis hals og næse.

Det fortæller Rigshospitalet mandag i en pressemeddelelse. 

Borgere, der har bestilt tid hos Region Hovedstadens Akutberedskabs COVID-19 Testcenter i Valby og Taastrup, vil de næste måneders tid blive tilbudt at være med i undersøgelsen. Her vil de få taget tre prøver kort efter hinanden – en spytprøve, en halspodning og en næsepodning, forklarer, Tobias Todsen, læge ved Afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet, der er ansvarlig for forsøget sammen med Nikolai Kirkby fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling.

"Formålet med forsøget er at sammenligne følsomheden, testubehag og omkostninger ved spytprøver sammenlignet med hals- og næsepodning. Fordelen ved spytprøver er, at de er nemme og hurtige at samle uden ubehag for patienterne," siger Tobias Todsen.

Som led i genoplukningen af det danske samfund er en omfattende og effektiv teststrategi afgørende for at sikre kontrol med COVID-19 pandemien. I takt med at skoler og arbejdspladser skal åbnes, stiger behovet derfor for hyppige test. Der kan derfor være behov for alternative testmetoder. Spytprøver kan vise sig at være et lovende alternativ til svælgpodninger, som for mange er forbundet med ubehag, gene og tidsforbrug. 

Hidtil største studie af sin art

De videnskabelige studier, der findes i dag om effektiviteten ved spytprøver, er generelt foretaget i små grupper og fortrinsvis på indlagte patienter. De kan derfor ikke bruges som et sikkert bevis for, at spyt-screening virker bredt i befolkningen. 

Forskere ønsker i først omgang at inkludere 14.000 borgere. De håber på sigt at kunne få dobbelt så mange borgere med i forsøget. Dermed vil det blive det største studie af betydningen af forskellige prøvetagningsteknikker til dato.

Tobias Todsen håber, at så mange borgere som muligt har lyst til at deltage i forsøget og dermed hjælpe forskerne med at samle viden om sensitivitet ved forskellige prøvetagningsteknikker.

"Med denne viden vil myndighederne forhåbentlig bedre kunne planlægge en forskelligartet teststrategi, hvor borgere med symptomer eller nærkontakt til smittede skal testes med høj diagnostisk sikkerhed, mens der ved massescreening af borgere kan vælges billigere testmetode med mindre ubehag for at sikre høj tilslutning til testprogrammet," siger han.

Tre prøver – én analysemetode

Alt prøvemateriale vil blive sendt til separate PCR-undersøgelser, og der vil blive foretaget analyser af alle prøver med samme apparatur på et mikrobiologisk laboratorium på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Det betyder, at både spytprøver, prøver fra halsen og prøver fra næsen alle gennemgår den samme type analyse, som man i Danmark i dag bruger til at analysere halspodninger, så de tre testmetoder kan sammenlignes.   

Borgerne vil også blive bedt om at udfylde et spørgeskema om test årsag og ubehag ved testprocedurerne, oplyser Rigshospitalet. 

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.