I Danmark er migræne og alvorlig hovedpine blevet et udbredt problem, der påvirker over 800.000 mennesker ifølge 'Den Nationale Sundhedsprofil' fra 2023.
Folkesygdommen, der påfører de ramte både ubehag og smerte, kan dog forebygges effektivt.
Det skriver B.T..
Du kan selv gøre noget
Ifølge neurolog, Signe Bruun Munksgaard, der har 16 års erfaring inden for neurologi og en ph.d. i faget, er det ikke så ligetil at forebygge det.
Dog er der flere ting, du kan gøre, for at imødekomme problemet:
"Det er desværre svært at forebygge migræne i sådan en grad, at det forsvinder fuldstændigt, men der er ting i dagligdagen, du selv kan påvirke", udtaler hun til B.T.
Hun forklarer videre, at migræne ofte hænger sammen med stress, ligesom videnskaben også har fundet ud af, at anfaldene forekommer oftere, hvis man har sovet dårligt gennem længere tid eller ikke har styr på at få spist og drukket.
Hvis almindelige smertestillende ikke virker
Flere har haft succes med håndkøbs-smertestillende som Panodiler, Ipren eller Treo, når de er blevet ramt af et migræneanfald.
Hvis det ikke er noget, der fungerer for dig, så er det værd at huske på, at der findes medicin, der er specifikt beregnet til migræneanfald, herunder Triptaner og Gepanter.
De to lægemidler har angiveligt meget få bivirkninger og virker rigtig godt - men det er nok ikke alle, der kender til dem.
Det viser sig nemlig, at mange med migræne ikke er klar over de behandlingsmuligheder, der eksisterer udover traditionel smertestillende medicin.
For dem, hvis migræne fortsat er en udfordring trods forsøg på behandling, råder Signe Bruun Munksgaard til at søge lægehjælp for at finde andre behandlingsveje og eventuelt modtage specialisthjælp.