Foto: Shutterstock

Mere skade end gavn: Det skal håndspritten ikke bruges til

Sundhed

17/03/2021 10:18

Theis

I snart et år har har håndsprit været en fast del af danskernes hverdag.

Har du overvejet at tørre overflader, håndtag og knapper over med en serviet tilsat lidt håndsprit for at være på den sikre side i kampen mod virus og bakterier? Selvom intentionerne er de bedste, når vi desinficerer forskellige overflader, så kan forkert brug af håndsprit få den helt modsatte effekt

Imens vi spritter hænder som aldrig før, så er rengøringen af overflader ikke blevet en lige så rutinepræget del af vores corona-hverdag.

Hvornår har du sidst rengjort din telefon, et håndtag eller en indkøbskurv? Højest sandsynligt ikke så ofte, som myndighederne anbefaler det – og højest sandsynligt, fordi det er lidt besværligt. Det spørger Apotekernes A.m.b.a. retorisk i en pressemeddelelse. 

Her advarer de danskerne mod at bruge håndspritten til at desinficere overflader.

"For lige så vigtig som håndspritten er for hænderne – lige så skadelig er den, hvis man bruger den som rengøringsmiddel til de såkaldte kontaktpunkter, altså overflader, der berøres af flere forskellige mennesker, som fx håndtag, gelændere, lyskontakter, indkøbsvogne, tastaturer, knapper, betalingsterminaler, armlæn, bordkanter, vandhaner, toiletter med mere."

Bør ikke bruges

“Der er en grund til, at håndsprit netop hedder håndsprit. Det er nemlig ikke et middel, som bør bruges til rengøring,” forklarer Jun Rosendahl, der er direktør hos Apotekets og uddyber:

“Håndsprit er oftest tilsat en fugtgivende glycerin for at skåne huden mod udtørring. Men glycerinen klæber til de overflader den møder, og derfor vil den faktisk binde virus og mikroorganismer til sig. Så hvis man bruger håndsprit på køkkenbordet eller på et håndtag, så står man potentielt med en overflade, der nu er mere modtagelig for smitte - end før man forsøgte at desinficere den. Og det er jo på ingen måde hensigtsmæssigt.”

I 2020 blev der solgt næsten 400 procent flere flasker med Apotekets hånddesinfektion sammenlignet med året før. Og det kunne snildt have været endnu højere, da de i perioder ikke kunne følge med på grund af den store efterspørgsel.

”Mange har grebet ud efter enten håndspritten eller den klassiske blåfarvede plastikdunk med husholdningssprit, når der skulle sprittes af derhjemme eller på arbejdspladsen, men det er ikke den rette måde at komme virus og bakterier til livs. Almindelig husholdningssprit har nemlig en koncentration af alkohol, som er så høj, at spritten når at fordampe, inden man opnår den ønskede virkning,” forklarer direktøren hos Apotekets.

I efteråret 2020 blev overfladedesinfektion en del af Apotekets sortiment, og den særligt udviklede spray blev på kort tid så efterspurgt, at man måtte fremskynde produktionen af nye leverancer.

”Efter pandemiens udbrud blev håndsprit meget hurtigt en fast del af danskernes daglige hygiejne og rutine, hvorimod det var lidt mere uklart, hvordan man bedst og nemmest skulle desinficere overflader og kontaktpunkter – men jo længere tid vi lever med coronavirus i samfundet, desto mere udvikler forbrugerne også deres vaner og viden om optimal forebyggelse og hygiejne,” oplever Jun Rosendahl.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.