Ingen skærmtid fra nul til to-årige, og max en times skærm om dagen for de tre til fem-årige.
Sådan lyder de nye anbefalinger fra den norske udgave af Sundhedsstyrelsen, Helsedirektoratet.
Dermed lægger de norske sundhedsmyndigheder sig op af de anbefalinger, WHO kom med i 2019 og 2020.
Skærmen skal ikke være babysitter
Bjørn Guldvog er direktør for Helsedirektoratet, og han forklarer, at anbefalingerne om skærmtid også har meget med fysisk aktivitet at gøre.
"Børn op til to år har ikke brug for at kigge på en skærm. De har brug for at blive stimuleret og motiveret af at have kontakt til andre mennesker. For større børn er det vigtigt, at skærmen ikke stjæler al deres fritid og holder dem fra naturlig leg, udfoldelse og aktivitet."
Direktøren gør det dog klart, at de nye anbefalinger ikke er en hetz mod skærme som sådan:
"At skærme er en vigtig del af vores hverdag, og digitale kompetencer er nødvendige for fremtidens arbejdstagere, er der ingen, der bestrider. Men det handler om at finde en god balance for barnet i forhold til vækst og udvikling."
Aldersinddeler anbefalingerne i langt højere grad
Han understreger, at en smule skærmtid ikke er skadeligt for børn. Men Helsedirektoratet peger dog klart på, at børn generelt skal have så lidt skærmtid som muligt.
"Det er et vigtigt punkt for os, at skærmen ikke bør bruges som barnepige, fordi det at sætte barnet foran en skærm, så de passiveres over længere tid, ikke er gunstigt," siger Bjørn Guldvog.
De nye anbefalinger om skærmtid er en del af en større ændring i Helsedirektoratets anbefalinger for børn og unge.
Førhen var anbefalingerne nemlig de samme for alle fra nul til 18 år. Med de nye inddelinger håber Helsedirektoratet at kunne give bedre og mere kvalificerede anbefalinger til forældre, fordi det vil være nemmere at finde råd og vejledning, der er relevant for netop deres børn.