Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny opgørelse: Så mange diabetespatienter fik en amputation i 2023

Sundhed

05/03/2024 08:58

J. Bøgen

Opgørelsen medregner kun dem, der fik foretaget en amputation for første gang - hvilket blot gør tallet endnu mere skræmmende.

Sidste år havnede 600 mennesker med diabetes på operationsbordet og fik amputeret enten et ben, en forfod eller en tå for første gang. Over en årrække har antallet ligget stabilt.

Det viser en ny opgørelse af Diabetesforeningens dataværktøj diabetestal.nu, der samler omfattende data fra en række registre og kliniske databaser.

Og det er 600 for mange, mener Diabetesforeningen.

"En amputation er ikke kun en tragedie for det enkelte menneske med diabetes, men trækker samtidig store veksler på sundhedsvæsnets i forvejen knappe ressourcer. En enkelt amputation koster cirka en halv mio. kroner. Det skal vi for alt i verden undgå," siger Diabetesforeningens adm. direktør, Claus Richter.

Tid er afgørende

Den hyppigste årsag til amputation er diabetiske fodsår, som i løbet af få dage kan sprede sig og medføre amputation. Tid er med andre ord en afgørende faktor i behandlingen.

Det står også klart oven på amputationssagen, der begyndte i 2022, og hvor det kom frem i medierne, at flere unødigt havde fået amputeret et ben.

Diabetesforeningen kommer derfor med et konkret forslag, der giver alle landets autoriserede fodterapeuter mulighed for at henvise patienten direkte til specialiseret sårbehandling på hospital eller ambulatorium – uden om den praktiserende læge – for hurtigst muligt at kunne igangsætte den rette behandling.

I dag er det kun muligt i to ud af fem regioner, nemlig i Region Sjælland – og Region Syddanmark er på vej med samme mulighed i foråret 2024.

"Et diabetisk fodsår kan ikke vente til på mandag, når lægen får tid – mens skaden vokser i omfang. Vi må og skal springe de fordyrende og unødige barrierer over. Derfor opfordrer vi de øvrige tre regioner til hurtigst muligt at sikre direkte adgang for de mange tusinde danskere, der lever med diabetes, og som inden for få år vil stige til knap en halv mio."

"Med sammenhængende behandling over hele landet kan vi forebygge et regionalt postnummerlotteri og nye amputationsskandaler," siger Claus Richter.

Styrelsen for Patientsikkerhed bakker op

Som tilsynsmyndighed har også Styrelsen for Patientsikkerhed fulgt amputationssagen tæt. Det er blandt andet på baggrund af erfaringerne herfra, at styrelsens direktør, Anette Lykke Petri, bakker op om Diabetesforeningens forslag.

"Set fra mit bord kan det gøre en stor forskel. Hurtig fysisk eller virtuel adgang til specialister på sygehusene er alfa og omega, når der er tale om komplicerede fodsår og begyndende koldbrand. Jeg er tryg ved, at de autoriserede fodterapeuter kan vurdere, hvornår der er brug for en specialist. Forslaget vil være et i led i et større fokus på forebyggelse og det nære sundhedsvæsen," siger hun.

Diabetesforeningen foreslår også at fjerne egenbetalingen for sårbeskæring ved praktiserende fodterapeuter. Det sker for at komme uligheden til livs og sikre, at alle får samme mulighed for at forebygge amputation. 

Fakta

  • Region Midtjyllands analyse af amputationssagen konkluderede bl.a., at forsinkelser havde ført til amputation.

  • Sundhedsstyrelsen estimerede i 2011, at en amputation koster ca. en halv million kroner, præcist mellem 407.900 og 597.300 kr. Til sammenligning er regionernes gennemsnitlige udgift pr. patient til fodterapi 861 kr. om året.

  • Op til 30 procent af alle danskere, der har fået foretaget en benamputation, dør inden for de første 30 dage efter amputationen. Efter et år er op til hver anden død.

  • Mennesker med diabetes har 10-30 gange højere amputationsrisiko sammenlignet med baggrundsbefolkningen.

  • På baggrund af et studie fra Steno Diabetes Center Copenhagen skønnes det, at der sidste år blev foretaget omkring 1.000 amputationer. I det tal indgår også mennesker med diabetes, der er blevet amputeret flere gange.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.