At penge giver adgang til bedre sundhed er næppe nogen nyhed. Men nu viser en ny undersøgelse, at selv store formuer ikke er nogen garanti for et langt liv – i hvert fald ikke hvis man bor på den forkerte side af Atlanten.
Sådan lyder det fra Brown University i en pressemeddelelse ifølge Forskning.no.
Forskere fra universitetet har kigget nærmere på levealderen blandt mere end 73.000 personer i USA og Europa og fulgt dem fra 2010 til 2022.
Ikke overraskende viser tallene, at rige generelt lever længere end fattige. Det gælder både i Europa og i USA.
Men her bliver det interessant: De rigeste amerikanere lever kortere end de rigeste europæere. Faktisk så kort, at deres forventede levealder i nogle tilfælde matcher de fattigste i lande som Tyskland, Holland og Frankrig.
Tallene er klare: Dødeligheden blandt velstillede amerikanere er hele 35 procent højere end blandt deres europæiske modparter. Og det er vel at mærke efter, at forskerne har taget højde for faktorer som køn, uddannelse, rygning, civilstand og bopæl. Race og etnicitet indgik dog ikke i analysen – hvilket også kan spille en rolle.
Men hvad skyldes forskellen?
Ifølge medforfatter Irene Papanicolas handler det blandt andet om stress, usunde kostvaner og den økonomiske utryghed, der gennemsyrer selv de rigeste amerikaneres liv.
Hovedforfatter Sara Machado slår fast, at det ikke kun er samfundets mest sårbare, der lider under et presset sundhedssystem – også dem i den øverste økonomiske liga er ramt.
Dertil kommer faktorer som flere dødsfald relateret til skydevåben, alkohol og selvmord i USA – noget, Europa i højere grad er forskånet for.
Så næste gang nogen siger, at penge køber lykke (og et langt liv), bør man måske spørge, hvilket land der følger med i pakken. For i USA ser rigdom ud til at være en dyr investering med en lidt for lav levealder som afkast.