Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nye nordiske tal: Risikoen for at få kræft var stort set den samme som for 10 år siden i 2022

Sundhed

02/09/2024 10:23

J. Bøgen

Den nordiske kræftdatabase NORDCAN er nu opdateret med nye tal. De viser blandt andet at mens flere får kræft er risikoen for den enkelte stort set uændret.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Den enkeltes risiko for at få kræft inden 75 års-alderen er stort set den samme i 2022, som den var 10 år tidligere.

Faktisk er risikoen faldet en smule – fra 34,5 procent i 2013 til 33,7 procent i 2022. Det viser en ny opgørelse fra den nordiske kræftdatabase, NORDCAN.

Samtidig er der flere som får kræft, og antallet af kræfttilfælde er stigende i såvel Danmark som de øvrige nordiske lande. Fra 2013 til 2022 er der således sket en stigning i antallet af kræfttilfælde i Danmark på 17,9 procent.

"Forklaringen på at den enkeltes risiko alligevel er uændret er, at vi lever længere. Da risikoen for kræft stiger med alderen, betyder vores længere levetid, at der dermed er flere af os, som kan nå at få kræft. Men når man tager højde for dette, ser vi at den enkeltes risiko for at få kræft stort set er uændret over den 10-årige periode," siger specialkonsulent Simon Mathis Kønig fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har bidraget til de nye beregninger.

Størst risiko i Danmark

Også i de andre nordiske lande stiger antallet af kræfttilfælde, mens den enkeltes risiko er stort set uændret i løbet af perioden.

Når man sammenligner tallene på tværs af landegrænser, viser opgørelsen imidlertid, at risikoen for at få kræft er højest, hvis man bor i Danmark.

Mens risikoen for at få kræft inden man fylder 75 år er 33,7 procent, hvis man bor i Danmark, er den tilsvarende risiko 24,1 procent på Færøerne, hvor kræftforekomsten er lavest i Norden – også når befolkningsstørrelse og alderssammensætning tages i betragtning.

Sådan ser tallene ud i andre lande

Når man ser på risikoen for at få kræft inden man fylder 75 år er der forskelle mellem de nordiske lande.

Risikoen i Danmark er 33,7 procent og det land, der kommer tættest på Danmark, er Norge, hvor risikoen er 32,4 procent.

For Island, Sverige, Grønland, Finland, og Færøerne, er risikoen henholdsvis 29,4 procent, 28,7 procent, 27,9 procent, 27,7 procent, og 24,1 procent.

Om NORDCAN

NORDCAN er en database, der samler kræfttal fra de nordiske lande. Den giver derfor mulighed for at sammenligne kræfttal på tværs af de nordiske lande. Udover Danmark har NORDCAN tal fra Sverige, Norge, Finland, Færøerne, Grønland og Island.

Besøg NORDCAN her

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.