I går kom Sundhedsstyrelsen med nye anbefalinger for brug af solcreme for os danskere.
Fremover bør vi bruge mindst faktor 30, når vi smører os ind for at ligge ved poolen og slikke sol, hvilket der nok er mange af os, der drømmer om at kunne meget snart.
UV-indekset i Danmark kravler da også langsomt op. Fra at have været på 0,5 d. 11. marts nåede vi i går, d. 17. marts, op på 2,3. Altså stadig et stykke vej op til de 3, hvor vi anbefales at begynde at bruge solcreme, men det går i hvert fald den rigtige vej, hvis man gerne vil have sol og sommer.
Derfor er det måske lidt tidligt, men ikke desto mindre relevant, at tage et kig på en af de mest sejlivede myter omkring solbadning, solferie og brun kulør:
At det er en god idé at forberede huden på masser af sol ved lige at tage en tur i solariet inden solferien.
For har myten hold i virkeligheden?
Rødmedoser
DR har tidligere talt med professor i hudsygdomme på Bispebjerg Hospital, Hans Chirstian Wulff, og for at forstå det med solarier skal vi have et andet koncept på plads først: Rødmedoser (standard erythema dose).
Hvis du ikke ved, hvad det er, er du lovligt undskylgt, men det er en enhed, der fortæller, hvor kraftigt solen påvirker huden. Jo flere rødmedoser, man får, jo kraftigere effekt har det på huden i forhold til skadleige konsekvenser.
Det smarte ved at regne i rødmedoser er, at måleenheden tager højde for, om man ligger ved poolen eller har været en tur i solarium.
Ifølge Hans Christian Wulff får en gennemsnitlig dansker omkring 200 rødmedoser om året, hvis man ikke går i solarium. Når man ser på, at antallet af tilfælde af modermærkekræft stiger blandt danskerne, virker dette tal allerede til at være på for højt et niveau i forhold til vores hud her i Danmark.
Men hvis man går i solarium bare én gang om ugen i 50 uger, ryger det samlede antal rødmedoser op på 250, og så er vi ved at være oppe på et alt for højt niveau.
Professoren fortæller, at en gennemsnitsdansker skal have 3-4 doser, før de bliver røde, men at man, når man går i solarium, får 3-4 doser på én gang. Hvis man så tager en behandling i solariet, der er længere end den korteste mulighed, kommer man nemt op på 4-5 doser.
Og de doser kunne være bedre brugt ved poolen.
Et samlet regnskab
Professoren afviser således, at en tur i solariet inden en tur til for eksempel Thailand i februar er en god idé, fordi du så har brugt en del af de rødmedoser, du får på et år.
I stedet mener han, at de doser ville være bedre brugt i Thailand, hvis man absolut skal udsættes for UV-stråling.
For man kan nemlig ikke forberede huden på at skulle til sydligere himmelstrøg ved at tage en tur i solariet, slår professoren fast.
Den bedste løsning er således at smøre sig godt ind i solcreme (mindst faktor 30), så man beskytter den vinterblege hud bedst muligt.