Når det kommer til at koge hårdkogte æg, er der nok ikke mange, der står og sveder over præcise tidspunkter.
Det er vel et spørgsmål om at finde en balance mellem at undgå, at æggene bliver for bløde, men heller ikke for hårde. De fleste af os tager et kig på uret efter seks til ti minutter, og håber på det bedste.
Men hvad nu hvis du kunne koge et æg perfekt – den helt rigtige kombination af smag, tekstur og ernæring?
Forskere fra universitetet i Napoli Federico II i Italien har kastet sig over ægget som et seriøst forskningsprojekt. De har kogt 300 æg for at finde frem til den perfekte metode, og deres resultater er højest overraskende.
I stedet for bare at stole på traditionen, har de afprøvet noget helt nyt: en teknik kaldet "periodisk madlavning". Og selvom det måske ikke er den hurtigste metode, lover forskerne, at det resulterer i æg, der er noget helt specielt.
Så, hvad betyder det for os almindelige mennesker, der bare gerne vil have et perfekt hårdkogt æg? Det kræver tid – 32 minutter for at være præcis. Det lyder måske som lang tid at vente på et enkelt æg, men for dem, der vil have det perfekte resultat, er det det hele værd.
I forskernes eksperimenter, hvor de sammenlignede æg kogt på traditionel vis, sous vide-æggene og de periodiske æg, var resultatet klart: æggene tilberedt med den periodiske metode havde en perfekt balance af sødme og salt, mens blommen var både cremet og let at smøre på en skive brød.
Æggehviden var fast, men ikke tør, og den var bestemt lettere at spise end sous vide-æggene, der kunne være en smule for våde.
Sådan gør du
Start med at bringe en gryde vand i kog, læg æggene i vandet og kog i to minutter.
Flyt derefter æggene til en skål med lunkent vand (ca. 30 grader) i to minutter.
Gentag dette skiftevis med kogende og lunkent vand i alt otte gange. Når du er færdig, afkøles æggene under rindende vand, og så er de klar til at blive spist. Ikke så hurtigt, men du vil få et resultat, der er noget ud over det sædvanlige.
Så, hvad siger Di Maio, professoren bag forskningen, om dette?
Han indrømmer, at det er en tidskrævende proces, men mener, at den ekstra indsats er det værd – især når du gør det for dem, du holder af. Og hey, måske er det netop den lille smule ekstra kærlighed, der gør, at det perfekte æg virkelig er det perfekte.