At blive ældre øger risikoen for demens, især for dem over 65 år. Men alder og gener er ikke de eneste faktorer, der spiller ind. Forskning viser, at omkring 40 procent af demenstilfælde kan forebygges ved at ændre livsstil.
Det er vigtigt at motionere regelmæssigt, holde en sund blodtryks- og vægtbalance, undgå rygning og minimere udsættelse for luftforurening. At følge en sund kost kan også nedsætte din risiko for demens. Ifølge Dr. Faith Coleman, specialist i familiemedicin fra USA, kan en bestemt diæt hjælpe med at forebygge demens og kognitiv svækkelse. Det skriver express.uk.
Følg MIND-diæten
Dr. Coleman anbefaler MIND-diæten (Mediterranean-DASH intervention for neurodegenerative delay). Denne diæt, udviklet af ernæringsepidemiolog Dr. Martha Clare Morris i 2015, kombinerer elementer fra Middelhavsdiæten og DASH-diæten (dietary approaches to stop hypertension), der er en kostplan, der er udviklet for at hjælpe med at sænke højt blodtryk og forbedre hjerte-kar-sundheden.
"Målet med MIND-diæten er at forbedre hjernens funktion og styrke kognitiv modstandskraft hos ældre. En højkvalitetsdiæt kan gavne hjernens sundhed og kan derfor hjælpe med at nedsætte kognitiv svækkelse og reducere risikoen for Alzheimers sygdom og demens," forklarer Dr. Coleman.
Undersøgelser viser, at MIND-diæten kan reducere risikoen for demens med mellem 35 og 53 procent afhængigt af, hvor nøje man følger den.
Så hvad skal man spise på en MIND-diæt? Ifølge Harvard Medical School indebærer retningslinjerne:
Tre eller flere portioner fuldkorn om dagen
En eller flere portioner grøntsager (udover grønne bladgrøntsager) om dagen
Seks eller flere portioner grønne bladgrøntsager om ugen
Fem eller flere portioner nødder om ugen
Fire eller flere måltider med bønner om ugen
To eller flere portioner bær om ugen
To eller flere måltider med fjerkræ om ugen
Et eller flere måltider med fisk om ugen
Hovedsageligt olivenolie som tilsætningsfedt.
Begræns usunde fødevarer
MIND-diæten anbefaler også at begrænse visse usunde fødevarer med højt indhold af mættet og transfedt:
Færre end fem portioner kager og slik om ugen
Færre end fire portioner rødt kød om ugen (herunder oksekød, svinekød, lam og produkter fremstillet af disse kødtyper)
Færre end en portion ost og friturestegt mad om ugen
Færre end en spiseskefuld smør/margarine om dagen.
Dr. Coleman tilføjer: "Andre beviser viser en potentiel sammenhæng mellem nøje overholdelse af MIND-diæten og en langsommere hastighed af kognitiv svækkelse efter et slagtilfælde. Ud over at reducere risikoen for kognitiv svækkelse kan MIND-diæten hjælpe med at forebygge hjertesygdomme og visse former for kræft."
I Danmark anslår Nationalt Videnscenter for Demens, at godt 96.000 mennesker på 65 år eller derover lever med demens. Antallet forventes at vokse til mere end 134.000 mennesker i 2035 som følge af en stigende ældrebefolkning.