Lysbehandling er en veletableret behandlingsmetode, der bruges til at behandle både depression og vinterdepression. Det kan også være en effektiv behandling ved svært behandlelig depression.
Poul Videbech, speciallæge i psykiatri, professor og overlæge, har skrevet om netop lysbehandling på netdoktor.dk, og han forklarer, at behandlingen foregår ved, at man sidder foran specialdesignet lysudstyr, som afgiver lys med høj intensitet.
Lysbehandling har en positiv indvirkning på humøret, stabiliserer døgnrytmen og øger energiniveauet. Dette reducerer symptomerne på vinterdepression og andre former for depression. Faktisk kan lysbehandling også forstærke virkningen af antidepressiv medicin.
Hvis man mistænker, at man lider af en depression, anbefales det at konsultere sin læge, før man starter behandlingen.
Hvordan virker lysbehandling?
Lyset påvirker de dele af hjernen, der regulerer humør, energi og søvn. I Danmark er vi ofte udfordret af korte dage og begrænset dagslys om vinteren, hvilket kan forstyrre vores døgnrytme og energiniveau
Lysbehandling virker ved at stimulere specifikke synsceller i nethinden, som sender signaler til hjernen for at regulere disse funktioner.
Den direkte effekt sker gennem nethinden, mens den indirekte effekt påvirker det indre ur, som hjælper med at stabilisere døgnrytmen. Denne stabilisering kan også føre til en tidligere søvn og opvågning, hvilket har en antidepressiv virkning.
Regulerer produktion af melatonin
Søvn og lys hænger tæt sammen, da lys regulerer produktionen af melatonin, et hormon, der er ansvarligt for søvn.
Melatoninproduktionen hæmmes af dagslys, og det betyder, at vi typisk ikke føler os trætte, når vi er i lys.
Serotonin, et andet signalstof, reguleres også af lys og har stor betydning for humør og energi. Dårligt regulerede serotonin-niveauer kan føre til depression.
Lysbehandling er derfor nyttig for at behandle depression, stabilisere døgnrytmen og give mere energi. Undersøgelser viser, at lysbehandling virker både på vinterdepression og andre former for depression, og det kan anvendes alene eller sammen med medicin. Dog bør personer med bipolar lidelse være forsigtige, da lys kan udløse maniske episoder.
Gør det om morgenen
Lysbehandlingen gives bedst om morgenen eller tidligt på dagen for at få den bedste effekt på døgnrytmen og humøret. Et alternativ til behandling med lyslampe er at tilbringe tid udendørs i dagslys, da dette også kan hjælpe med at stabilisere søvnen og humøret.
Lysbehandling har generelt få bivirkninger. Nogle personer oplever ubehag i øjnene eller hovedpine, især i starten af behandlingen.
Det er vigtigt at konsultere en læge, hvis man har øjensygdomme eller tager medicin, som kan påvirke behandlingen.