Mundbindet er efterhånden ved at være fortid i danskernes hverdag. Steder hvor det tidligere var et krav at bære mundbindet er nu fortid, mange steder. I offentlig transport er det dog stadig et krav at bære mundbind, når man står op, eller er på vej ind og ud af en metro, et tog eller en bus. Man må altså gerne sidde ned uden mundbind i metro, busser og tog, men så snart man rejser sig op, skal man bære mundbind igen.
Smitter dels gennem dråber og dels gennem aerosoler
Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor og virolog ved Københavns Universitet. (Han er også en del af Den Faglige Referencegruppe, der rådgiver regeringen i genåbningen af Danmark.) Er der en god forklaring på, at reglerne er sådan. Til TV 2 siger han: “Coronavirusset kan smitte dels gennem dråber og dels gennem aerosoler (meget små dråber, red.). For dråberne må man vurdere, at der er større sandsynlighed for smittespredning, hvis man står tæt sammen i metroen, end hvis man sidder på en plads,”
“Når man sidder ned er det lettere at holde afstand”
Ifølge Allan Randrup Thomsen får spredningen af virus de bedste vilkår når vi er mange samlet, i et indelukket rum, som man er i en metro, bus eller tog. Han mener at når vi sidder ned, holder vi nemmere afstand til hinanden. Han synes derfor at det sagtens kan forsvares, at mundbiddet tages af, på en del af passagererne tur. Til TV 2 siger han: “Når du sidder ned, er det nemmere at holde afstand til andre. De personer, der i en fyldt metro ikke kan få en siddeplads, vil med stor sandsynlighed skulle stå tæt, fordi der er mange mennesker med. De kan i højere grad have ansigterne vendt tættere mod hinanden, end når man sidder ned”
Regnen af dråber vil ramme flere i hovedhøjde
Han vurderer derudover, at hvis man kommer til at hoste mens man står op, uden at holde sig for munden, vil regnen af dråber typisk ramme flere i hovedhøjde, end hvis man sad ned når man hostede. Derfor mener han, at mundbind stadig er en god idé i forhold til dråbesmitte, når man står op i offentlig transport.