Vi er halvvejs gennem november, og hvis du begynder at få nervøse trækninger omkring øjnene, er der ikke noget at sige til det.
De sidste to vintre har nemlig stået i coronaens tegn, og særligt sidste vinter så vi et helt vanvittigt høj smittetryk, der på det nærmeste lagde store dele af landet ned.
Men hvordan kommer det til at se ud denne vinter? Det er svært at sige, fordi der er en del ubekendte, men Statens Serum Institut er alligevel kommet med en forventning.
Og det er heldigvis med gode nyheder.
Kombinationen af vaccination og tidligere smitte gør nemlig, at mange danskere har opnået en hybridimmunitet, der beskytter både mod smitte og alvorlig sygdom. Samlet set giver det SSI håb for stor modstandskraft mod covid-19 denne vintersæson.
Hvor længe hybridimmunitet beskytter kan være svært at vurdere på lang sigt og giver derfor en usikkerhed i fremskrivningerne af epidemiens udvikling.
Nye varianter kan ændre epidemiudviklingen
Der er aktuelt en lav test-aktivitet i samfundet, og det gør overvågningen mindre nøjagtig og dermed sværere at forudsige smittesituationen. Og hvis der opstår en ny variant med markant anderledes egenskaber end de, der cirkulerer i samfundet nu, vil det kunne ændre den reelle epidemiudviklingen i forhold til fremskrivningerne.
Stabilt eller faldende antal indlæggelser
Samlet set peger den høje vaccinationstilslutning, den gode effekt af vaccinerne, og viden om den nu dominerende variant BA.5, tilsammen på et stabilt niveau af nyindlæggelser, der endda ser ud til at falde i 2023. Størstedelen af indlæggelserne vil fortsat komme fra gruppen af 50+årige, mens størstedelen af smitten forventes at ses i gruppen af ikke nyligt booster-vaccinerede grupper.
"Vi har tidligere frygtet en større stigning af Covid-19 smitte her i efteråret og vinteren. Det ville være naturligt, fordi vi rykker indenfor og omgås hinanden tættere. Men heldigvis ser især booster-vaccinerne ud til at bremse den smittestigning, vi indledte efteråret med. Dermed kan vi tilsyneladende holde den samlede covid-19 immunitet i befolkningen høj, og det er jo godt nyt. Men virus har snydt os før med nye varianter, så vi overvåger selvfølgelig situationen nøje," siger administrerende direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum.