Flere end 10.000 patienter, har fået besked på, eller kan se frem til at få aflyst deres operation eller aflyst at modtage ambulant behandling, i sygeplerskestrejkens første uge.
Over 5000 sygeplejersker strejker
Natten til lørdag gik over 5000 sygeplejerske i strejke, da de ikke vil acceptere et nyt forslag til en overenskomst, det primære problem i forslaget, er for sygeplejerskerne lønnen.
Mere end 10.000 patienter udsættes
DR Nyheder har fået tal fra alle regioner på nær RegionSyddanmark. De tal viser at der forventes at blive aflyst 2.658 operationer og 7.540 ambulante behandlinger i den første uge, som konsekvens af strejken.
Langt større konsekvenser i 2008
Lidt over 5.000 sygeplejersker er udtaget til strejke. Det svarer til 10 procent af landets sygeplejersker, og er det mindste omfang, der kan sendes i konflikt. Strejkens omfang er mindre end strejken i år 2008, her var fire gange så mange sygeplejersker i konflikt, og der blev aflyst omkring 50.000 behandlinger og operationer ugentligt. På daværende tidspunkt blev behandlingsgarantien sat ud af kraft og det tog efterfølgende et år, at nedbringe de udsatte operationer, som konflikten havde medført.
En håndterbar størrelse
Omfanget er ifølge Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd). en håndterbar størrelse, hvis man om for eksempel en måned finder en løsning, og at konflikten ikke udvides
Denne gang er patienternes garanti ikke suspenderet
Behandlingsgarantien er, at man har ret til at blive behandlet på et af regionernes hospitaler eller de samarbejdssygehuse, regionerne har aftaler med, inden for 30 kalenderdage. Denne gang er patienternes garanti ikke suspenderet. I det lys er der ikke tale om en strejke, som for alvor presser det danske sundhedsvæsen, vurderer Jakob Kjellberg til DR.