Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undersøgelse: 2 ud af 3 må skære ned på arbejdet på grund af senfølger fra Covid

Sundhed

13/10/2022 15:52

J. Bøgen

23 procent har svært ved overhovedet at arbejde.

3.124.291. Så mange danskere har været smittet med coronavirus ifølge Sundhedsstyrelsens statistik på området.

Heldigvis har langt de fleste overlevet sygdommen og har kunnet vende tilbage til hverdagen, efter de er erklæret raske.

Eller hvad?

Vi har igen og igen hørt, at mange bliver ramt af senfølger som ekstrem udmattelse, brystspændinger og lignende efter, de har været smittet med corona, men nu har man for første gang fået et overblik over, hvor slemme senfølgerne kan være.

En enorm undersøgelse fra CDC (det amerikanske svar på Statens Serum Institut) har nemlig kortlagt konsekvenserne af senfølger som følge af coronainfektionen, og det mest iøjnefaldene er ikke, hvor mange der lider af senfølger.

Det er i stedet, 2 ud af 3 tidligere smittet er så påvirket af senfølger, at det går ud over deres arbejdsliv.

Artiklen fortsætter under billedet.

Data: Characterizing long COVID in an international cohort: 7 months of symptoms and their impact by Davis et al (2021). Only among people who report symptoms at least 30 days after infection

Næsten hver fjerde person, der lider af senfølger efter coronainfektionen er simpelthen så ramt, at de mere eller mindre ryger ud af arbejdsmarkedet. Knap halvdelen er ramt i en sådan grad, at de er nødt til at arbejde på nedsat tid i forhold til deres niveau fra før infektionen.

USA blev ekstraordinært hårdt ramt af Covid-19, særligt Omikron-varianten, og det er derfor ikke til at sige, om tallene fra undersøgelsen kan overføres til danske forhold.

Men undersøgelsen slår i hvert fald fast, at coronasenfølger ser ud til at være noget, der skal tages seriøst i et samfundsmæssigt perspektiv.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.