Lige siden den første smartphone kom på markedet, har det været et problem. Nogle gang er det altødelæggende, andre gange delvist og nogle gang er det bare irriterende.
Den smadrede skærm.
Uanset, hvor godt du beskytter din telefon med ekstrastærkt glas eller et etui, så er risikoen der altid, og det er nok de færreste smartphone-ejere i dag, der med hånden på hjertet kan sige, at de aldrig har oplevet, at skærmen på deres telefon blev ødelagt.
Der er selvfølgelig forskellige grader af ødelagt glas, og et par enkelte ridser hist og her er jo nok uundgåeligt, når man bruger den så meget.
Men de dybe revner, der går hele vejen igennem glasset, er en anden sag. Det kan sagtens være, du stadig kan bruge telefonen som før, men det bør du ikke gøre:
Det smadrede glas gør nemlig telefonen til en brandrisiko.
Beskyttelsen er væk
Julius Kaveckas ejer Phone Fix Craft, der specialiserer sig i at reparere og rense telefoner og andre typer elektronik. I en video, hvor han gennemgår en grundig rengøring af en iPhone med smadret skærm, starter han med at fjerne den ødelagte skærm, og man får sig et chok, når han viser telefonens indre.
Batteri, eletronik og alt det er andet er fuldstændig dækket af støv og lommeuld i en sådan grad, at man skulle tro, man kiggede på en skidt-magnet.
Undervejs i videoen forklarer Kaveckas, at når glasset på telefonen bliver ødelagt, så ødelægger det også beskyttelsen af telefonens indre. En intakt skærm vil i vid udstrækning kunne holde støv og andet skidt ude af elektronikken, men når der er en stor revne i glasset, er sagen en anden.
Og det er på grund af dette, din telefon faktisk bliver en tikkende brandbombe. Elektronikken, og særligt batteriet, afgiver nemlig masser af varme, når telefonen er i brug eller til opladning, støvet og lommeulden kan simpelthen bryde i brand, hvis uheldet er ude.
Nuvel, hvis der var en overhængende risiko, havde vi nok hørt flere historier om mennesker, der pludselig oplevede, at der stod flammer op af deres lomme eller taske, men ikke desto mindre er det en overvejelse, man bør gøre sig.
Særligt hvis man også har en tendens til at oplade sin telefonen uden at tage etuiet af den: Det gør det nemlig sværere for varmen at slippe væk, og så bliver brandrisikoen altså endnu højere.