I 2026 forventes det, at det fysiske Rejsekort lukker, da det har nået sin teknologiske levealder, og samtidig efterspørger langt størstedelen af de rejsende i den kollektive transport digitale produkter.
Men der er også en mindre gruppe, som har brug for et alternativ til Rejsekort som app:
"Det skal til enhver tid være muligt for de rejsende at købe billet til den kollektive transport. Vi ved fra vores kundeundersøgelser, at cirka 10 % af dem, der i dag bruger det fysiske Rejsekort, enten ikke har en smartphone, er digitalt utrygge eller ønsker 100 % anonymitet. Det er den gruppe, løsningen med de nye standere udvikles til, så de også kan købe en billet, når vi i 2026 forventer at udfase det fysiske Rejsekort," siger Jens Willars, kundedirektør i Rejsekort & Rejseplan A/S.
Alternativ til appen
Erstatningen for det fysiske Rejsekort er Rejsekort som app, men en vigtig forudsætning for lanceringen af appen har været også at udvikle et alternativ til dem, der ikke kan bruge appen.
Aftalen om de nye standere til check ind og ud er første skridt til at kunne tilbyde de rejsende et alternativ til appen.
"Vi er sammen med trafikvirksomhederne meget opmærksomme på den forandring, som de rejsende skal igennem i skiftet fra gamle til nye billettyper, uanset om det bliver til apps eller til alternativet. Derfor har der siden 2022 været et tæt samarbejde med civilsamfunds- og interesseorganisationer med det formål at få input til målgruppeforståelse, funktionskrav og skiftet til Rejsekort som app og alternativet,” understreger Jens Willars, kundedirektør i Rejsekort & Rejseplan A/S.
Samarbejdet med civilsamfunds- og interesseorganisationer sker bl.a. i Forum for digital inklusion på farten, som består af repræsentanter fra Dansk Blindesamfund, Ældre Sagen, Danske Seniorer, Lev, Autismeforeningen, Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark, Danske Handicaporganisationer, Bibliotekernes netværk for digital inklusion og KL.