Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skræmmende undersøgelse: Så mange danskere oplever uønsket billeddeling på nettet

Tech

18/06/2024 09:12

J. Bøgen

Det er slet ikke kun nøgenbilleder, det handler om.

Mere end tre ud af fire danskere vil gerne spørges først, før andre deler billeder eller videoer med dem på sociale medier, oplyser Telenor med afsæt i nye tal.

Ikke desto mindre oplever hver anden, at folk deler fotos af dem uden deres samtykke.

Det viser en ny repræsentativ undersøgelse blandt 1.013 danskere, foretaget af Norstat for Telenor.

Især unge oplever uønsket billeddeling

Her svarer 48 procent af alle, at de en eller flere gange har oplevet, at billeder af dem selv eller deres børn er blevet delt eller sendt, uden at de er blevet spurgt.

Tendensen er mest udbredt blandt de unge fra 15-24 år, hvor 70 procent kan nikke genkendende til denne oplevelse.

Samtidig svarer 35 procent af mændene, 53 procent af kvinderne og over 60 procent af de 15-24-årige ja til, at andre har viderebragt billeder af dem, som de ”helst ikke så var blevet delt eller sendt.”

Knap hver tredje voksne har oplevet uønsket billeddeling af dem selv eller deres børn.

Du viser respekt ved at spørge om lov

Behovet for at få spurgt, før man deler, har fået Telenor, som også står bag skolekampagnen #digitalpænt, til at lancere oplysningskampagnen SPURGT?, der skal øge den digitale tryghed.

"Langt de fleste deler sikkert ikke billeder i ond mening, men kommer til det, fordi de simpelthen ikke får tænkt over, at dem, de tager billeder af, ikke har lyst til at få dem delt. Så med kampagnen vil vi gerne sætte fokus på digitale vaner og få danskerne til at tænke sig lidt mere om og få en dialog med deres venner og familie om det," siger Christian Hoffmann, direktør og ansvarlig for kampagnen hos Telenor.

Det handler ikke kun om nøgenbilleder

Ifølge Christian Hoffmann antager mange, at uønsket billeddeling primært omhandler nøgenbilleder, men også billeder fra mere hverdagsagtige situationer som byturen med veninderne, firmafesten med kollegerne eller børnefødselsdage kan være følsomme.

"For at vise almindelig respekt for andres grænser, og fordi det rent faktisk kan være ulovligt at dele fotos af private situationer, ligger der altid en positiv signalværdi i at spørge om lov, før man deler et foto eller en video. Så undgår man at irritere eller såre andre," siger Christian Hoffmann, Telenor.

Så vil du gerne undgå sure miner, næste gang du får lyst til at poste et billede af dig, vennerne og måske deres børn, så husk at få SPURGT først.

Tre gode råd for at undgå uønsket deling af fotos på sociale medier

  1. Spørg om lov først: Altid få samtykke fra personer på billedet, før du deler det. Det sikrer, at ingen føler sig udstillet eller krænket.

  2. Respekter privatlivets grænser: Undgå at dele billeder, der viser private eller intime øjeblikke, og vær særligt opmærksom på billeder af børn.

  3. Tænk over konsekvenserne: Overvej nøje, om delingen kan skade nogen eller sætte dem i et dårligt lys. Hvis du er i tvivl, så lad være med at dele.

Kilde: Center for Digital Dannelse

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.