Bluetooth er blevet en trofast følgesvend på telefonen for mange danskere, uanset om der lyttes til musik via trådløse hovedtelefoner, forbindes til højtalere, eller bilen kobles til en håndfri enhed.
Selv om den smarte teknologi gør hverdagen nemmere, peger flere eksperter på en stor stigning i antallet af Bluetooth-enheder over de kommende år – og med den stigning dukker der nye udfordringer op.
Det skriver MarcusOscarsson.
Enkelheden ved at bruge Bluetooth er samtidig årsag til, at teknologien kan være sårbar over for ondsindede aktører.
Ifølge CTO hos IT-sikkerhedsfirmaet NordVPN, Marijus Briedis, skal der blot ét uheldigt tryk på en knap for at gøre en enhed synlig, hvilket gør det muligt at omgå selv avancerede sikkerhedsfunktioner.
Rapporter afslører desuden, at et gennemsnitligt hjemmenetværk med Bluetooth-udstyr udsættes for ti angreb per døgn, og at især smarte kameraer, dørlåse og fjernsyn er udsatte.
Når Bluetooth samtidig bruges i biler, opstår der en ekstra udfordring, kendt som “Car Whisperer”, hvor hackere kan oprette forbindelse til bilen, hvis standard-PIN-koden ikke er ændret.
“Bluebugging” er den værste form for angreb, hvor en hacker får fuld kontrol over en enhed. Gerningsmændene kan ringe, sende beskeder, bruge internettet eller aflytte samtaler – helt uden ejerens viden.
Andre metoder som “Bluesnarfing” eller “Bluejacking” giver også mulighed for at stjæle data eller sende uønskede reklamer.
Sådan sikrer du dig mod angreb
NordVPN har derfor fem konkrete råd til svenskerne.
Bluetooth bør slukkes, når det ikke er i brug, og synligheden sættes til skjult.
Det er klogt at afvise ukendte forbindelsesanmodninger.
Adgangskoder bør ændres, så standard-PIN-koder ikke længere kan udnyttes.
Hold øje med uventet aktivitet – hvis eksempelvis opkald afbrydes eller mystiske beskeder dukker op.
En fabriksnulstilling kan være sidste udvej, hvis alt andet fejler, og enheden viser tegn på at være kompromitteret.