Der sker fejl og svigt af patienter på samtlige 20 af de sygehus-afdelinger, der har problemer med travlhed.
Det afslører en gennemgang foretaget af Ugebrevet A4 af tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet.
Fejlmedicinering, manglende personlig pleje og forkerte tilstands-vurderinger er blot nogle af de svigt, patienterne udsættes for. Og det er især på landets akutmodtagelser, fødeafdelinger og medicinske afdelinger, travlheden går ud over patienterne.
Ugebrevet A4 har fået aktindsigt i sager, hvor Arbejdstilsynet er kommet med påbud til landets sygehuse og hospitaler i perioden fra januar 2016 til september i år.
I denne periode har Arbejdstilsynet reageret 138 gange på problemer med det psykiske arbejdsmiljø, og der er givet 30 påbud og 14 strakspåbud i sager af alvorlig karakter. LÆS OGSÅ: PÅ HOLBÆK SYGEHUS GÅR PERSONALE GRÆDENDE HJEM En gennemgang af sagsakterne viser, at Arbejdstilsynet har grebet ind i 20 sager, hvor det er tidspres og stor arbejdsmængde, der tynger læger og sygeplejersker på hospitalerne. Og i alle 20 sager går travlheden ud over patienterne. Et eksempel på triste konsekvenser af travlhed finder man i en rapport fra et tilsyn tidligere i år på onkologisk afdeling ved Regionshospitalet Herning. På afdelingen behandler man kræftpatienter. Ifølge rapporten sker der det på afdelingen i Herning, at lægerne på grund af travlhed og mange afbrydelser i arbejdet "glemmer observationer og informationer fra patientsamtaler", og at der dagligt sker "mindre utilsigtede hændelser" som fejlmedicinering og manglende opfølgninger på ordinationer. I Arbejdstilsynets rapport fra afdelingen i Herning kan man også læse om en hændelse på afdelingen, hvor et røntgen-billede blev set otte dage for sent. Det viste sig, at patienten havde tarmslyng, som er en alvorlig og smertefuld tilstand, der kræver akut behandling. Hos Danske Patienter, der er en paraplyorganisation for patient- og pårørendeforeninger i Danmark, ser man en klar sammenhæng mellem de ansattes arbejdsbyrde og patientsikkerheden. - Er man hele tiden presset i bund, sker der flere fejl. Det er ikke det sundhedssystem, vi ønsker, siger formand for Danske Patienter Camilla Hersom til Ugebrevet A4. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er ikke så bekymret over de dokumenterede problemer med travlhed. - Der er ingen tvivl om, der arbejdes intensivt mange steder, det er der ikke noget nyt i. Man kan ikke planlægge sig ud af alt, og der vil altid være tidspunkter med spidsbelastninger, siger Ellen Trane Nørby til Ugebrevet A4. I går, onsdag, blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at fjerne kravet om to procents forbedring af produktiviteten på landets sygehuse fra og med 1. januar 2018. Det kan måske give lidt mindre travlhed.