Ny bog sætter fokus på hvordan systemtænkning, kontrol, strukturer uden helhedstænkning og mistillid undergraver det personlige, empatiske møde mellem fagpersoner og borgere.

Tre ud af fire danskere vil have et mere personligt samfund

Politik

29/01/2015 17:02

Cura

Epinion: Et flertal af danskerne mener, at store og upersonlige systemer truer vores velfærd og respekten for mennesket.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danskerne roser deres læge på sygehuset og er glade for pædagogen i børnehaven.

Men 3 ud af 4 danskere mener, at samfundet i alt for høj grad er blevet et system uden respekt for det enkelte menneske. Velfærden er truet af store og upersonlige systemer, siger 6 ud af 10 danskere. Knapt 7 ud af 10 synes, vi skal skrue op for tilliden og ned for kontrollen i samfundet. Og hele 84 procent mener, det er bedst hvis beslutningerne træffes så tæt på borgerne som muligt.

Det viser en Epinion-måling, der bliver offentliggjort i dag og er foretaget for tænketanken Cura i forbindelse med udgivelsen af en publikation om velfærd med bidrag fra 24 fagpersoner.

Epinion-undersøgelsen er gennemført fra den 13. til den 28. januar på Epinions Danmarkspanel og bygger på 1.144 interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover.

Cura-udgivelsen med titlen ”Det personlige samfund – personalisme i praksis” udkommer 29. januar. Den har bidrag fra 24 forskere, fagfolk og markante iagttagere af samfundsudviklingen, bl.a. fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, sociolog Emilia Van Hauen og tidl. plejehjemsleder Thyra Frank. Bogen beskriver bl.a. hvordan systemtænkning, kontrol, strukturer uden helhedstænkning og mistillid undergraver det personlige, empatiske møde mellem fagpersoner og borgere.

Thyra Frank, tidligere plejehjemsleder, siger bl.a. i bogen:

”Ældrepleje er blevet et spørgsmål om fysiske rammer og skemaer, hvor systemet vasker hænder ved at kontrollere og dokumentere... Det er let, for det koster kun penge, men vi kvæler det væsentligste, som er det medmenneskelige”.

Noomi Falbe og Annette Cecilie Langdahl, sygeplejersker og undervisere, siger:

”Det er på tide, at personalet kræver deres fag tilbage, og at borgerne kræver at blive set som mennesker, der har ret til omsorg og nærvær. Sundhedsvæsenet må reformeres og tilbage til kernen“.

Mikael Lindholm fra Huset Zornig og Nick Allentoft fra Mediehuset DenOffentlige, skriver:

”Det regerende teknokrati har ikke vist en evne til at løse problemerne”.

Karen Lumholt, direktør for tænketanken Cura, kommenterer undersøgelsen:

”Epinion-målingen viser, at fagfolk ikke står alene med deres kritik. I befolkningen er der en markant modstand mod store upersonlige systemer; et råb om ”mere menneske og mindre system”. De offentligt ansatte gør det godt, men de er underlagt strukturer, som hæmmer det engagerede og empatiske møde mellem borger og ansatte. Det er synd for borgerne, men ikke mindre synd for de ansatte og deres arbejdsglæde”, siger Karen Lumholt.

Læs også professor Preben Melanders opfordring til et opgør med samfundsudviklingen 

FACTS

Fakta om bogen ”Det personlige samfund – personalisme i praksis”

Bogen udkommer i dag torsdag den  29. januar 2015 på Forlaget Vindelsti og er redigeret af Jonas Norgaard Mortensen og Karen Lumholt, forfatter/konsulent og direktør for tænketanken Cura.

Bidragyderne tæller bl.a. direktør for Institut for Lykkeforskning Meik Wiking, fremtidsforsker Anne Skare Nielsen, sociolog Emilia Van Hauen, Mikael R. Lindholm fra Huset Zornig og Nick Allentoft fra Den Lokalpolitiske Tænketank, Nadja Pass fra Borgerlyst og Samtalesaloner, tidligere plejehjemsleder Thyra Franck, Else Marie Bech og Finn Godrim fra Institut for Relationspsykologi, Steen Clausen fra Institut for Diapraxis og Henrik Schelde Andersen fra Center for Offentlig Kompetenceudvikling.  Se alle bidragydere under pressekit.

 

Fakta om Epinion-målingen

Foretaget for tænketanken Cura og offentliggjort i dag torsdag den 29.1. Undersøgelsen er gennemført fra 13.-29. Januar og bygger på 1.144 interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Den er gennemført på Epinions Danmarkspanel. 

Vigtigste konklusioner

Næsten 6 ud af 10 danskere mener, at velfærden er truet af store upersonlige systemer og selvbetjening.

7 ud af 10 danskere oplever, at vores samfund er blevet for meget system og har for lidt respekt for mennesker. Lige så mange mener, at vi skal skrue op for tillid og ned for kontrol og mere end 8 ud af 10 ønsker, at beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.

Vigtigste tal

  • 57 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at ”Velfærden er truet af store upersonlige systemer og selvbetjening.” Kun 16 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

  • 71 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Vores samfund er blevet for meget system og har for lidt respekt for mennesker.” Kun 10 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

  • 71 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Vi skal skabe et mere personligt samfund.” Kun 3 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

  • 65 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at ”Kontrollen og administrationen i det offentlige har taget overhånd.” Kun 12 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

  • 67 % eller 2/3 dele af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Vi skal skrue ned for kontrol og op for tillid.” Kun 8 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

  • 84 % af danskerne er “Enige” eller “Meget enige” i, at “Beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt.” Kun 1 % er “Uenige” eller “Helt uenige”.

 

Informationspakke til interesserede  

 På dette link ligger gratis PDF med bogens første 51 sider, fotos af forfatterne samt bogomslag I 2D og 3D

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.