Det går godt med at placere nogle af landets mest udsatte børn i familiepleje. Sådan lyder hovedbudskabet i en ny større udregning fra Ankestyrelsen, der i en pressemeddelelse meddeler, at “De fleste plejefamilier og kommuner er tilfredse med deres samarbejde.” Normalt ville styrelsens pressemeddelelse blive udgivet på DenOffentlige, men i dette tilfælde er kommunikationen så ekstrem, at du må nøjes med et eksternt link samt en historie fra Ritzau i lørdags om at kommuner begår mange fejl i sager om anbringelse.
Ankestyrelsens kommunikation er misinformation af nordkoreansk karakter, for den store undersøgelse afslører bl.a., at der er gniderier mellem kommune og familie i over 3000 tilfælde.
Læs mere om Lars og Laura sagen
Et søskendepar blev tvangsanbragt under kaotiske forhold. Læs historierne i Lars og Laura sagen her.
Ankestyrelsens jubelbudskab lyder, at det går godt. Alle er glade. Videre til næste opgave. Sådan et budskab skal få enhver til at studse, når det handler om udsatte mennesker. Altså de mennesker, som velfærdssystemet nu i fire-fem årtier har forsøgt at opfinde løsninger for, så den sociale arv brydes og underdanmarks gentagelseskulturer smadres. Indtil videre er kun meget lidt lykkedes, så det falder naturligt at blive overrasket hvis det vitterlig går godt på plejefamilieområdet.
Der er over 10.000 godkendte plejefamilier i Danmark, og ifølge Ankestyrelsens undersøgelse oplever hele 32 procent af plejefamilierne samarbejdet med kommunen som mindre tilfredsstillende eller direkte utilfredsstillende. Det er i sig selv alvorligt, men er kommunerne så opmærksomme på den udfordring?
Forskellige spørgsmål til parterne
Det kunne man få en indikation af, hvis undersøgelsens ejere havde stillet samme spørgsmål til kommunerne. Det gør man bare ikke. For at få en relativ spejling skal man ind i spørgsmålet om det generelle samarbejdsklima - det spurgte man også plejefamilierne om - hvor man må konstatere, at spørgsmålet “mindre tilfredsstillende” er erstattet med “hverken/eller” mens “ikke tilfredsstillende” hedder “utilfredsstillende”.
Svarene fra kommunerne er opsigtsvækkende idet 8 procent vurderer samarbejdet med plejefamilierne som utilfredsstillende. Det betyder med andre ord en enorm kløft i plejefamiliernes og kommunernes oplevelse af samarbejdet med hinanden. I sig selv en stor rød blinkende advarselslampe, som kun svært kan konverteres til hovedbudskabet “her går det godt.” (Find links til rapporterne hos Ankestyrelsen).
DenOffentlige.dk har fortalt historien om Lars og Laura sagen, som Odense Kommune ifølge både Ankestyrelsen og professor Bent Greve forvalter uhørt dårligt.
Ankestyrelsen afslører gang på gang stærkt kritisable forhold i kommunernes sagsbehandling, men når resultaterne formidles som med denne undersøgelse af plejefamilier har man fuldstændig misforstået sin opgave.
Jubelkommunikation uden forbindelse til virkeligheden og det område som en undersøgelse afdækker, eroderer tilliden til fremtidig kommunikation og i værste fald respekten for myndighedens autoritet.
Det forklarer måske, hvorfor Odense Kommune indtil videre er sluppet afsted med at tilsidesætte styrelsens afgørelser.