Regler, kontroller og sanktioner. Det er en jungle af regler, der omgiver de ledige, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).
Derfor lægger han op til et paradigmeskift og bebuder et omfattende opgør med det, han selv kalder for "et regeltyranni" og "en bureaukratisk jungle", skriver Berlingske.
Et nyt og forenklet beskæftigelsessystem skal bygge på mere tillid og mindre kontrol, siger han.
- Vi bliver nødt til at gribe i egen barm med hensyn til det regeltyranni og den bureaukratiske jungle, som vi har fået gennemført over årene med mange forskellige regler, som potentielt gør det sværere for kommunerne at have en større frihedsgrad, siger Troels Lund Poulsen til Berlingske.
SOCIALRÅDGIVERE: SET MANGE GANGE FØR
I dag er der regler for, hvordan de ledige skal visiteres, hvilken gruppe de skal placeres i, hvornår vedkommende skal møde op til samtaler, hvor mange job, han eller hun skal søge, og hvornår cv'et skal opdateres.
Der skal indhentes blanketter og dokumentation fra andre instanser og meget mere.
Derudover kommer regler for, hvordan det hele kontrolleres og sanktioneres og oveni kommer en kontrol af kontrollen.
Konkret vil beskæftigelsesministeren se på al lovgivning på beskæftigelsesområdet for at finde ude af, hvad der kan smides væk, og hvad der kan gøre mere enkelt.
Samtidig har ministeren bedt Kommunernes Landsforening, KL, om at komme med et udspil til, hvilke regler og paragraffer, man gerne vil af med.
Her vil KL blandt andet arbejde for en markant forenkling af de nuværende 84 undergrupper for ledige. Det fortæller Aalborgs borgmester, Thomas Kastrup-Larsen (S), som er formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg i KL.
- Det er virkelig svært at administrere. Der skal være meget færre undergrupper, så man kan fokusere på den enkelte ledige.
- Og så skal vi væk fra de mange proceskrav og krav om, at vi skal indberette det ene, det andet og det tredje. Kommunerne har fået alle incitamenterne til at få folk i arbejde, siger han og tilføjer:
- Vi har brug for forenkling, klarhed og fokus på det væsentlige: nemlig at få ledige i arbejde.
/ritzau/