Foto: Screenshot, @TaiwanNews886/Twitter
Foto: Screenshot, @TaiwanNews886/Twitter

Her er Taiwans nyeste våben i kampen mod Kina

Udland

12/04/2023 08:30

J. Bøgen

Der er faktisk en mening med det, der ellers virker som galskab.

Hvad gør man som uafhængigt land, hvis ens eksistens er truet af en militært overlegen fjende, og der kun er omkring 200 km vand imellem landenes grænser?

Man tager alle tænkelige midler i brug for at afskrække fjenden fra at gøre alvor af sine trusler om invasion.

Netop den situation står ø-staten Taiwan i lige nu, og man må sige, at det taiwanske folk er særdeles kreative i sin måde at opildne til kampgejst og sammenhold.

De seneste dage har en taiwansk designer nemlig sluppet et noget utraditionelt våben løs, som allerede er blevet særdeles populært blandt hans landsmænd: En broderet badge.

Det er måske besynderligt nok i sig selv, men når man så ser på motivet, der forestiller en sort bjørn, der giver Peter Plys (ja, den gule bamse fra børnehistorierne) en solid lige højre, bliver det først for alvor mærkeligt.

Hvis man dykker lidt ned i symbolikken, bliver budskabet imidlertid mere klart. Den kinesiske præsident, Xi Jinping, bliver nemlig ofte portrætteret som netop Peter Plys af kritikere, og den anden bjørn, som er af racen formosisk sortbjørn, som er en truet race, skal ses som et symbol på Taiwans identitet.

Landet har nemlig tidligere været kendt under navnet Formosa.

Badget blev i starten hovedsageligt båret af piloterne i Taiwans flyvevåben. Men søndag delte landets forsvarsministerium et billede af en pilot med badget tydeligt placeret på sin venstre skulder, og siden har tendensen spredt sig til hele befolkningen som et trodsigt symbol på øens modstand mod det kinesiske styre.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Peter Plys forbudt i Kina

Under de to bjørne ses ordet "Scramble!" – det engelske udtryk for hurtigt at mobilisere et militærfly, hvilket Taiwan har været nødt til at gøre gang på gang i den senere tid i takt med, at kinesiske kampfly og skibe har krænket Taiwans luftrum.

Valget af Peter Plys skyldes, at der de seneste år har været flere memes på internettet, der sammenligner den fiktive bjørn med Kinas præsident.

Ideen kom for næsten et årti siden, da kinesiske internetbrugere sammenlignede Xi Jinping med den buttede Peter Plys og den daværende amerikanske præsident Barack Obama med den mere ranglede Tigerdyret.

Men i klassisk kinesisk censurstil er det blevet praktisk talt umuligt for kinesere at se de memes. Faktisk er det kinesiske internet simpelthen blevet støvsuget for alle referencer til den honningelskende bamse - uanset om opslag eller billeder har noget som helst med Xi Jinping at gøre.

Kineserne latterliggør badge

Det omtalte badge kan ikke findes på de kinesiske sociale medier, men det forhindrer dog ikke flere kinesere i at have fundet frem til det - og gøre grin med det.

En kinesisk internetkommentator på blogsiden Weibo skriver for eksempel, at "fastlandet (Kina, red.) bygger krigsskibe, og Taiwan bygger skulderbadges. Jeg er meget lettet".

Kina har netop overstået tre dages militærøvelse i Taiwanstrædet, som er det eneste, der adskiller Kina og Taiwan. Under øvelsen trænede de kinesiske styrker blandt andet angreb med præcisionsmissiler og komplet afspærring af Taiwan.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.