Beslutningen om, hvorvidt aktiv dødshjælp skal være lovligt på den britiske ø Isle of Man nærmer sig en afgørelse. Der er dog visse krav og forbehold, som lovforslaget forsøger at sætte en ramme for.
Hvis lovforslaget om assisteret dødsfald bliver vedtaget, vil Isle of Man blive det første sted i De Britiske Øer, der legaliserer aktiv dødshjælp. Kampagneledere har beskrevet dette som et 'historisk' øjeblik.
Lovforslaget, som den ser ud i øjeblikket, vil kun gælde for dem, der har boet på øen i et år, er dødeligt syge og forventes kun at leve i yderligere seks måneder.
Komitéen skulle til stemmeurnen
Der blev tidligere på ugen (tirsdag den 7. november) stemt om, hvorvidt lovforslaget skulle foran en mindre komité, før de 14 paragraffer debatteres af hele parlamentet. Medlemmerne af House of Keys (MHK), som parlamentsmedlemmerne kaldes, stemte for, at komitéen skal granske lovforslaget nærmere, sagde Dr. Alex Allinson.
Allinson, som har fremsat lovforslaget i sin egenskab af MHK for Ramsey, vil være en del af kontrolkomitéen sammen med fire andre MHK'er.
De vil gennemgå lovforslaget, før de rapporterer tilbage i februar.
Derefter, hvis lovforslaget fortsætter, vil den gå ind i klausulstadiet, hvor hver del af lovforslaget vil modtage grundig granskning fra hele parlamentet.
Dette er også stadiet, hvor ændringsforslag kan fremsættes.
Det medførte afstemningen
Efter tirsdagens afstemning fortalte Allinson til PA News Agency: "House of Keys, som støtter lovforslaget om assisteret dødsfald, har besluttet at nedsætte en komité af fem medlemmer for at undersøge klausulerne og rapportere tilbage i februar. Jeg ser frem til at arbejde sammen med de andre medlemmer af denne komité for at finpudse lovforslaget og sikre, at den danner grundlag for større valgmuligheder og medfølelse for de dødeligt syge på Isle of Man."
Den praktiserende læge sagde, at han ikke ville forvente, at lovgivningen, hvis lovforslaget vedtages og får kongeligt samtykke, vil træde i kraft i 'mindst to år'.
I debatten sagde modstandende medlemmer, at lovgivningen kunne medføre en 'radikal ændring' på øen. Andre opfordrede til, at 'robuste sikkerhedsforanstaltninger' skulle implementeres.
Der har også været opfordringer til at øge den tid, folk skal have boet på øerne for at være berettigede. Dr. Allinson indrømmer, at lovgivningen kun skal gælde for dem, der er bosiddende på Isle of Man for ikke at 'opfylde behovene hos folk i andre nærliggende jurisdiktioner'.
Sådan er loven i dag
I øjeblikket er aktiv dødshjælp ulovligt i England, Wales og Nordirland samt i Republikken Irland.
I Storbritannien medfører det en maksimal straf på 14 års fængsel.
I Skotland er det ikke en specifik kriminel handling, men kan udsætte enhver, der assisterer en anden person i at dø, for anklager om mord eller andre anklager.
Kilde: Lad Bible