Polen er blevet et populært rejsemål for mange danskere.
Landet lokker med historiske byer, prisvenlige restauranter og venlig gæstfrihed – og så gør en hurtig færgetur eller et par timers kørsel fra grænsen det hele let tilgængeligt.
Fra Krakóws brostensbelagte gader til de brede sandstrande ved den polske Østersøkyst er det nemt at forstå, hvorfor Polen igen og igen sniger sig ind på danskernes ferieliste.
Men inden du pakker kameraet og gør dig klar til at forevige solnedgange og middelalderbygninger, er der grund til at stoppe op et øjeblik.
Det skriver DerWesten.
For midt i postkortmotiverne og hyggelige byvandringer gemmer der sig en ny regel, som turister bør være særligt opmærksomme på: Fotografering af visse steder kan koste dyrt.
Siden torsdag den 17. april har Polen indført en ny lov, der begrænser muligheden for at tage billeder af landets kritiske infrastruktur. Ifølge det polske forsvarsministerium er der tale om cirka 25.000 anlæg og bygninger, som nu er beskyttet af det nye dekret.
Listen tæller blandt andet militærinstallationer, broer, tunneller, togstationer, havne, lufthavne – og selv Nationalbanken. Og ja, du læste rigtigt: Et billede i det forkerte øjeblik kan i værste fald udløse en bøde på op til 30.000 kroner eller resultere i flere dages forvaring.
Heldigvis er det ikke alle bygninger med et vindue og en dør, der er omfattet. Kun faciliteter, der er tydeligt markeret med advarsler, er beskyttet af forbuddet. Det handler ifølge myndighederne ikke om at forpeste feriestemningen, men om at dæmme op for potentiel spionage og beskytte national sikkerhed i en tid med øget geopolitisk usikkerhed.
Polens forsvarsministerium understreger, at skiltningen vil være synlig og relevant, og at forbuddet kun gælder steder, hvor der vurderes at være en konkret sikkerhedsrisiko.
Med andre ord: Du må stadig tage billeder af dine pierogi, din solnedgang og din selfie foran rådhuset – så længe du ikke klikker løs foran militærområder eller nøgleinfrastruktur.