Krige og konflikter er blevet markant farligere for børn. Flere børn bliver slået ihjel, nægtet adgang til mad og drikkevand eller må se hospitaler eller deres skole blive bombet.
Det viser Red Barnets nye rapport ”Stop the War on Children: Pathways to Peace”, som har undersøgt forholdene for børn i krige og konflikter verden over i 2023.
Antallet af alvorlige krænkelser mod børn i konflikt er steget med 15 procent på bare ét år og var i 2023 på det højeste niveau nogensinde målt. Tallet er især steget på grund af den voldsomme krig i Gazastriben og den glemte konflikt i Sudan.
De seks alvorlige krænkelser, som FN systematisk begyndte at registrere i 2005, er: drab og lemlæstelse, rekruttering til væbnede grupper, bortførelse, seksuel vold, angreb på skoler og hospitaler og at blive nægtet humanitær hjælp.
Antallet af børn, som er blevet dræbt eller lemlæstet i krig og konflikt, er steget med hele 31 procent fra 2022 til 2023. Det svarer til, at i gennemsnit 31 børn blev dræbt eller lemlæstet hver dag i 2023. Mere end en tredjedel var palæstinensiske børn.
”Der er ingen tvivl om, at verden bliver farligere for børn. Vi har været vidne til en frygtelig eskalering af angreb mod børn, skoler og hospitaler i Gazastriben, Sudan, Ukraine og mange andre lande. Børn har intet ansvar for disse konflikter, men er de største ofre. De har ret til at udvikle sig og få en fremtid – men alt det bliver taget fra dem,” siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet, og tilføjer:
”Det internationale samfund er nødt til at handle for at beskytte børnene. Der er bl.a. brug for, at de ansvarlige, for de mange grove krænkelser mod børn, bliver stillet til ansvar, og at der bliver sikret adgang til nødhjælp. Danmark kan med en plads i FN’s Sikkerhedsråd fra årsskiftet arbejde målrettet for at sætte de mest sårbare børn i verdens krige og konflikter øverst på dagsordenen.”
En brutal og glemt konflikt
I Sudan er antallet af grove krænkelser mod børn femdoblet fra 2022 til 2023. Konflikten har skabt en af verdens værste humanitære katastrofer med frygtelige konsekvenser for børn. Sudan er nu verdens største sultkrise, hungersnød er brudt ud o mennesker dør af sult hver dag. 5,8 millioner børn er på flugt.
”Konflikten i Sudan er lige så grusom, som den er glemt. Og den bliver kun værre. Tusindvis af børn og voksne er blevet slået ihjel, skoler er blevet bombet og piger bliver udsat for de mest uhyrlige overgreb. Intet sted er sikkert. Samtidig er det utroligt svært for FN og store nødhjælpsorganisationer at få adgang til børn og familier i de værst ramte områder. Uden international handling vil de grove krænkelser mod børn i Sudan fortsætte for fuld styrke, ” siger Jakob Eilsøe Mikkelsen, chef for Red Barnets arbejde i Afrika.
Rapportens øvrige konklusioner
Red Barnets rapport viser, at antallet af børn, der lever i konfliktområder, er steget drastisk over de seneste årtier. 473 millioner børn – eller hvert sjette barn i verden - boede i 2023 i konfliktramte områder. Det er næsten en fordobling siden midten af 1990’erne.
Afrika har det højeste samlede antal børn, der lever i konfliktområder (181 millioner), mens Mellemøsten har den højeste andel af børn i konflikt. I Mellemøsten lever mere end hvert tredje barn i konfliktområder.
I 2023 blev der registeret i alt 31.721 alvorlige krænkelser (drab og lemlæstelse, rekruttering til væbnede grupper, bortførelse, seksuel vold, angreb på skoler og hospitaler og at blive nægtet humanitær hjælp) begået mod børn i konflikt.
De 10 værste konfliktramte lande for børn i 2023 var: Burkina Faso, Den Centralafrikanske Republik, DR Congo, Mali, Myanmar, Somalia, Sudan, Syrien, de besatte palæstinensiske områder og Ukraine. 6 ud af 10 af disse områder/lande ligger i Afrika.