Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Han forudså krigen i Ukraine - her er hans bedste bud på en løsning

Ukraine

27/09/2023 07:47

J. Bøgen

Han vurderede i sin tid, at Rusland ville invadere Ukraine i "slutningen af februar 2022" - og det endte med at ske d. 24. februar 2022.

Siden verdenssituationen blev forandret fra den ene dag til den anden, og vi stod op til, at der igen var krig i Europa, har et spørgsmål presset sig på over alle andre:

Hvordan slutter det?

Mere end halvandet års krig i Ukraine har kostet et ufatteligt antal menneskeliv, forfærdelige menneskelige tragedier, ødelæggelser for mange milliarder, og der er ikke meget, der tyder på, vi faktisk nærmer os en afslutning.

Godt nok har Ukraine sat i gang i en modoffensiv, men der er varierende meldinger fra slagmarken i forhold til, hvordan det faktisk går (selvom der for det meste er meldinger om fremskridt for ukrainerne i disse tider).

Store dele af Verden blev taget på sengen, da vi stod op til nyheden om, at de russiske styrker havde krydset den ukrainske grænse d. 24. februar 2022, men en af dem, der IKKE var overrasket, var Samuel Charap. Han er tidligere rådgiver for Barack Obama-administrationen, og nu er han senioranalytiker i tænketanken RAND Corporation.

Og så var han, ifølge mediet the New Yorker, en del af det analytikerkorps, der i efteråret 2021 forudså, at Rusland ville invaderede Ukraine i slutningen af februar 2022. Det endte som bekendt med at ske d. 24 februar.

Charap ved altså, hvad han taler om, og i TV 2 News-programmet Lippert giver han sit bud på, hvordan krigen i Ukraine ender.

Og det er nok ikke den løsning, de fleste i den vestlige verden håber på.

Korea-tilstande

Det bliver nemlig ikke på slagmarken, at Ukraine og Rusland når til en afslutning på den verserende krig, mener Charap.

En sejr i krig mellem stater kan nemlig typisk opnås på en af fire måder:

  • Demilitarisering den ene side

  • Fjernelse en regering

  • Udsletning af den ene side

  • Besættelse

Alle fire muligheder er, i Charaps øjne, dybt usandsynlige, og derfor mener han i stedet, at vi skal kigge mod Korea-halvøen for at se en mulig løsning på krigen.

Noget tyder nemlig på, at der er en våbenstilstand på vej i Ukraine, fordi vinterens komme gør det sværere for Ukraine at fortsætte sin modoffensiv, og russerne ikke virker til at have kapacitet til at starte deres eget modangreb.

Våbenstilstanden kan derfor være det afbræk i kamphandlingerne, der for alvor kan fastlåse konflikten, så det faktisk ender med, at krigen ikke reelt bliver afsluttet, men at der ikke vil foregå nogen egentlige kamphandlinger - og at de to parter vil fortsætte med at være uenige om, hvor grænsen mellem landene faktisk går.

Sådan sluttede Koreakrigen, selvom man egentlig ikke kan sige, den er afsluttet. Der er nemlig aldrig indgået en formel fredsaftale, og både Nord- og Sydkorea gør krav på hele den koreanske halvø - her 70 år efter krigens afslutning.

En del af løsningen i Korea var den såkaldte demilitariserede zone, som deler de to lande i syd og nord. Den er imidlertid "kun" 250 kilometer lang, og en lignende zone i Ukraine vil altså være omkring 2000 kilometer.

Charap understreger, at det bliver svært, og at det måske ikke virker, men at han tror på, at det er et mere sandsynligt udfald, end af vi for eksempel ser et russisk flag vaje over Kiev eller et ukrainsk ditto vaje over Moskva.

Du kan se interviewet med Samul Charap på TV 2 Play nu, eller onsdag aften kl. 18.20 på TV 2 News i programmet 'Lippert'.

Mest Læste

Annonce