Sociale medier er fyldt med myter og halve sandheder om alt fra sundhed til husråd.
Tandlæger har nu taget til TikTok for at aflive en populær myte om tandpasta. Myten om de farvede kvadrater, som kan være både sorte, grønne, blå og røde, på tandpastatubens bund, som mange har troet indikerer indholdet af tandpastaen, er blevet kraftigt afvist af fagfolk.
"Disse farvekoder har intet at gøre med indholdet af tandpastaen," forklarer en tandlæge på TikTok. "De anvendes udelukkende under fremstillingsprocessen til at guide maskinerne."
Store tandpastamærker som Colgate og Crest bekræfter denne forklaring og understreger, at farvekoderne er tekniske hjælpemidler for produktionsudstyr.
Det skriver Mirror.
Konspirationsteorien
Som med alt andet her i livet, som man ikke nødvendigvis kan finde en åbenlys forklaring på, er der også opstået mere eller mindre teorier omkring de farvede firkanter.
En video på TikTok med mere end 7 millioner visninger begiver sig for eksempel ud i en længere forklaring om, at de enkelte farver er et tegn til de, der kender deres betydning, så de kan styre uden om de tandpastaer, der er 100 procent kemiske eller 100 procent naturlige, alt efter hvad man går efter.
En teori, der ikke har antydning af hold i virkeligheden (og for den sags skyld heller ikke nogen beviser), og Colgate har endda offentligt erklæret, at forestillingen om en hemmelig kode er en "hoax" og fuldstændig usand.
Denne tandpasta skal du vælge
Ifølge Kasem er det afgørende at vælge en tandpasta med fluorid, som spiller en central rolle i forebyggelsen af tandråd. Han understreger vigtigheden af at vælge tandpasta med passende fluoridniveauer, især for børn, for at sikre tandbeskyttelse uden at overstige anbefalede koncentrationer.
Til trods for nogle tandlægers forsigtighed med brugen af whitening-tandpasta på grund af dens slidende egenskaber, mener Kasem, at de lave koncentrationer af whitening-ingredienser i mange produkter gør dem sikre til hyppig brug.
Så nu kender du forklaringen bag de farvede firkanter på din tandpastatube - men hvis du alligevel er nysgerrig efter at høre mere om konspirationsteorien, så se bare videoen her.