Regeringen og et flertal i Folketinget er blevet enige om at give kommunerne økonomi til at ansætte over 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen og samtidig sende et tilsvarende antal medarbejdere i uddannelse som social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter. Aftalen er en udmøntning af Velfærdsaftalen fra december sidste år.
”Danmark mangler allerede medarbejdere i ældreplejen. Og det problem bliver bare større i fremtiden. Det er en bombe under velfærdssamfundet og derfor er vi nødt til at handle nu. Derfor er aftalen et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning,” siger Social og Sundhedssektorformand i FOA Torben Hollman.
FOA har beregnet, at Danmark de næste 10 år har behov for at tiltrække 40.000 SOSU-ansatte alene som følge af det stigende antal ældre, hvis vi vil bevare velfærden.
Regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet blev med finansloven for 2021 enige om at afsætte 425 mio. kr. i år, 450 mio. kr. årligt i 2022-2023 og 500 mio. kr. årligt fra 2024 og frem til flere ansatte på ældreområdet. Det er den aftale, partierne nu er enige om en endelig udmøntning af.
”Nu skal kommunerne lave en masse uddannelsesaftaler med de ufaglærte ude på arbejdspladserne. Når de starter på uddannelse, bliver de erstattet af en af de 1.000 nye medarbejdere, og på den måde bliver fagligheden på ældreområdet løftet. Det kommer selvfølgelig til at tage noget tid, men det er den rigtige måde at gøre det på," siger Torben Hollmann.
FOA har tidligere beregnet, at der er brug for 1,5 mia. kr. til at genoprette ældreplejen. Derfor er dagens aftale ifølge Torben Hollmann kun et 'skridt i den rigtige retning':
"Det her er en start. Vi skal bruge 1,5 milliarder til at genoprette ældreområdet på mange parametre. Den her aftale gør ikke, at der ikke fortsat er meget andet at gøre for at sikre en bedre kvalitet. Det handler blandt andet om visitering, ledelse og omorganisering, men det må komme senere hen."