Foto: Teknologisk Institut
Foto: Teknologisk Institut

Dette er de største barrierer, når det kommer til implementering af velfærdsteknologi i kommunerne

Velfærd

10/10/2023 07:26

J. Bøgen

Særligt et punkt er hoppet markant op siden sidste undersøgelse.

Samtidig med at de danske kommuner mener, at øget brug af velfærdsteknologi kan være med til at løse mangel på arbejdskraft og kan give økonomiske besparelser i plejesektoren, mener et stigende antal kommuner, at økonomien er en større barriere end hidtil for konkret at indføre velfærdsteknologi i plejesektoren.

Det viser 2023-udgaven af den årlige undersøgelse blandt landets kommuner om kommunernes brug af velfærdsteknologi. Undersøgelsen er udarbejdet af Teknologisk Institut sammen med CareNet og Danish.Care.

Den offentliggøres tirsdag ved konferencen Velfærdsteknologi Anno 2023 i Odense.

"Undersøgelsen fastslår også, at samtlige kommuner forventer at mangle personale i fremtiden, og 90 procent af kommunerne vil benytte mere velfærdsteknologi i fremtiden, bl.a. for at afhjælpe manglen på personale. Så hvis økonomi bremser anvendelsen, når behovet og ønsket er der, er her nogle klare udfordringer," siger forretningsleder Birgitte Østergård Sørensen fra Teknologisk Institut.

Velfærdsteknologi kan supplere menneskelig pleje til ældre eller udfordrede borgere. Det kan fx være sengelifte, robotstøvsugere, elektronisk medicinhåndtering, sensorer til at registrere fald eller løsninger til fjernkonsultationer med fx læge og sygeplejerske.

Økonomi er nu en større barriere end tidligere, da andelen af respondenter, der angav dette som en udfordring, steg markant fra 37 procent i 2022 til 53,1 procent i år.

Praksis er størst barriere

Ifølge undersøgelsen er implementering i praksis fortsat den største barriere for kommunerne, hvilket 55,6 procent af de adspurgte angav.

Dette resultat bekræfter tendensen fra de foregående års undersøgelser, hvor implementering i praksis også var den største udfordring (53,5 procent i 2021 og 46,9 procent i 2022).

Af andre barrierer er accept af teknologien hos medarbejderne (33,3 procent) og manglende ledelsesfokus (32,1 procent) også identificeret som væsentlige barrierer.

På trods af disse barrierer vurderer kommunerne, at der stadig er store gevinster at hente ved implementeringen af velfærdsteknologi. Og 70,8 procent af kommunerne er ikke i tvivl om, at manglen på personale inden for de næste fem år vil få alvorlige konsekvenser for kommunens ældre og syge borgere.

Hele 92,7 procent af respondenterne mener, at velfærdsteknologi forbedrer livskvaliteten for borgerne. Dette er en stigning på cirka fire procent i forhold til undersøgelsen i 2022.

Når det kommer til fordelene for medarbejderne, angav omkring 80 procent af respondenterne, at velfærdsteknologi bidrager til et bedre fysisk arbejdsmiljø, hvilket stort set er uændret fra 2022. Omkring 60 procent nævnte øget arbejdsglæde, hvilket også er uændret fra sidste år.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen ”Velfærdsteknologi i de danske kommuner 2023” er baseret på besvarelser fra 82 ud af landets 98 kommuner. Undersøgelsen er foretaget ved, at én velfærdsteknologiansvarlig person per kommune er kommet med besvarelser.

Undersøgelsen har kigget nærmere på kommunernes anvendelse af velfærdsteknologi i 2023, og hvilke oplevelser og erfaringer brugen af teknologien har givet.

Hele undersøgelsen fremlægges på konferencen Velfærdsteknologi Anno 2023 den 10. oktober i Odense Congress Center (OCC).

Læs mere her:

https://www.teknologisk.dk/ydelser/velfaerdsteknologi-anno-2023/40567

Mest Læste

Annonce